Magyarország számára stratégiai ágazat lehetne az ökoturizmus

Magyarország természeti környezete ideális lehetőséget biztosít ahhoz, hogy európai viszonylatban is ökoturisztikai nagyhatalommá váljon. 

Magyarország természeti környezete ideális lehetőséget biztosít ahhoz, hogy európai viszonylatban is ökoturisztikai nagyhatalommá váljon. A fenntartható turizmus gyakorlatával kiépített, helyi közösség bevonásával, helyi erőforrásokra alapozott turisztikai fejlesztések egyszerre járulnak hozzá a természeti értékek védelméhez és jelentenek segítséget helyi közösségek részére a megélhetéshez.

2019. február 21. és 24. között rendezik meg 42. alkalommal az Utazás kiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Magyarország brandet építhetne a fenntartható turizmusra. Az ország területének 21%-a tartozik a Natura 2000 hálózatba, továbbá 29 ramsari vizes élőhellyel és 10 nemzeti parkkal rendelkezünk. A fenntartható turizmus alapvető tulajdonsága, hogy javítja a természet állapotát, mivel a jövedelmet nyújtó erőforrásokra fokozottan vigyáznak a helyi közösségek is.

A fenntartható turizmus előretörésének több akadálya is van jelenleg hazánkban. Sajnos a hazai turisták többsége egyelőre nem keresi a zöld szolgáltatásokat a kirándulások során, és viszonylag keveset tudnak a fenntartható turizmusról. Ugyanakkor a látogatók nagyon fontos szerepet játszanak a pozitív változások elérésében, hiszen az ökológiai tudatosság hozza magával az egyre bővülő turisztikai kínálatot. Az üzleti szektor a lehetőségekhez képest mindeddig csak kis mértékben kapcsolódott be a fejlesztésekbe - annak ellenére, hogy a fenntartható turizmuson belül a természetfigyelés például egy gyorsan növekvő piaci lehetőség. Magyarország adottságai ezen a területen kitűnőek, azonban a természet védelme kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ország vonzó ökoturisztikai desztináció lehessen.

A minőségi kínálat kialakításához azonban nem csak természeti értékek kellenek, hanem a turisták számára megfelelő színvonalas körülmények is. Biztonságos közlekedési lehetőségekre, hely- és nyelvismerettel rendelkező, megbízható helyi túravezetőkre, kényelmes szállásokra és az ökoturisták életritmusához rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatásokra van szükség. A természeti értékek, a helyi ételek és gasztrológiai hagyományok, a népszokások, népviseletek sokféle turista számára lehetnének vonzóak. A fenntartható turizmus a helyi erőforrásokra támaszkodva, azokat egyszerre bemutatva és megőrizve tud bevételt termelni a helyi közösségek számára és a természeti értékek megőrzésére is. Fontos, hogy a turisztikai szolgáltatások megőrizzék a környezet értékeit a jövőbeni látogatók és a helyben élők számára is.

A Nimfea Egyesület részvételével zajló CEETO-projekt célja, hogy segítséget nyújtson helyi közösségek és vállalkozások számára a környezetkímélő turisztikai szolgáltatások nyújtásában. Az egyesület az Utazás Kiállításon az „A” pavilon 309A standján várja a fenntartható turizmus iránt érdeklődőket.

Forrás: turizusonline.hu