Különleges várséták és Gizella napok Veszprémben

Májusban nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik a veszprémi várnegyedet választják úticélul.

A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP '23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP'23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be.

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlék-helyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

Május 7. és 14. között tartják a 30. Gizella napokat Veszprémben, a fesztivál ideje alatt 70 program várja az érdeklődőket 30 helyszínen - mondta sajtótájékoztatóján a Veszprémi Programiroda Kft. ügyvezetője. Zalavári Eszter hozzátette, hogy a megszokott programelemek mellett új tartalommal szervezik meg a város tavaszi fesztiválját. A veszprémiek által kedvelt történelmi felvonulást május 13-án tartják. Megnyílik a megújult várnegyed a látogatók előtt, ahol a város rangos elismeréseit adják majd át a Gizella napok keretein belül, valamint megnyílik a várnegyed megújulását bemutató kiállítás is - ismertette, hozzátéve, hogy a kínálatban szerepelnek képzőművészeti, zenei-, irodalmi -, és gasztronómiai programok is.       

A képzőművészeti programok - egyebek mellett szabadtéri festészet, grafikai bemutató, és workshopok -, az Óváros tér udvaraiban várják az érdeklődőket. Az irodalmi kínálatból kiemelte, hogy Veszprém testvérvárosaiból érkező költők, írók részvételével irodalmi sétára indulhatnak majd a látogatók. A zene kedvelőit öt belvárosi helyszínen várják, itt lesz mások mellett a 30Y, Péterfy Bori, a Csík zenekar, a Gyöngyhalász és a Hősök. Komolyzenei programokkal is lehet majd találkozni, egyebek mellett lesz nemzetközi fúvószenekari találkozó és fellép a Gizella Női Kar. Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere elmondta, hogy Adamis Anna költő lesz a fesztivál megnyitójának szónoka. A programokról szólva jelezte, hogy Veszprém városrészei önálló arculattal jelentek meg a fesztiválon.

Lehotay Judit, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere elmondta, hogy a legfiatalabbakat váró gyerekkertben hétvégente lesznek programok. Fellép majd Halász Judit, a Kaláka, az Apacuka, a Kiskalász. Lesz hangszerbemutató és hangszer kiállítás is, valamint több mesedarab premierjét tartják majd a kertben. 
Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója beszélt arról, hogy egyebek mellett lesz amatőr bábszínházi találkozó és bábos felvonulás többszáz bábos részvételével a fesztiválon.

Forrás: Turizmus Online / MTI