Különleges termálfürdők Magyarországon

…ahol ellazulhatunk év végén

Itt az év vége, mindenki megérdemel egy kis pihenést, ha már sikeresen letudta a karácsonyi vásárlási lázat, és túljutott legalább egy adventi vásáron is. Most egy olyan felsorolással állunk elő, ahol nem annyira az élményfürdőzés az elsődleges cél, hanem az ellazulás, és a nyugalom.

A fővárosból és az ország minden tájáról válogattunk olyan termálfürdőket, ahol reményeink szerint csend és nyugalom vár mindenkire.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő – korábban Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

Buda egyik legnagyobb, a régi helyére (a strand kivételével) gyakorlatilag újonnan épült fürdővizes komplexumában a külön emeleten lévő wellness részlegen számtalan medencében élvezhetjük a termálvíz előnyeit, de ha úgy szeretnénk, akkor valódi úszómedencében is csobbanhatunk. Ha pedig egy kis gőzre vágynánk: van itt panoráma szauna, gőzkabin, ördögszauna, dézsazuhany, infraszauna, sófürdő is.

A kellő ellazuláshoz pedig többféle masszázs is szerepel a hely kínálatában.

Azoknak, akik a látványt szeretik: a tetőn egy élménymedence vár minden látogatót. Még mielőtt azt hinnénk, itt a vége: jobb, ha tudjuk, az épület külső falán egy méretes csúszda fut (télen is), amiből semmit sem érzékelhetünk, legfeljebb az indulást és az érkezést – közte meg a száguldást!

BeerSpa – Széchenyi Fürdő

Budapest látképéhez ma már legalább olyan szorosan hozzátartozik a Szecska, mint a Budai vár. Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumában minden megtalálható, amire fürdővendég csak vágyhat. Mi sem sorolnánk ezeket, inkább bemutatnánk egyik újabb szolgáltatásukat, a Sörfürdőt.

Igen, nem tévedés, a Széchenyiben már három éve fürdőzhetnek az ide látogatók a sör alapanyagokkal dúsított termálvízben.

Vagyis a fakádak 36 fokos vízéhez komlót, árpát, malátát, élesztőt öntenek (mindezt úgy, hogy senki sem lesz sörszagú). Az árpa regenerálja a bőrt, akárcsak az élesztő – maga a fürdő pedig teljesen ellazít. Az már igazi bónusz, hogy mindezek mellé magunk csapolhatunk jófajta cseh sört is.

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Buda egyik legrégebbi törökfürdője, amit még 1574-ben építtetett Szokollu Musztafa budai pasa. 2007-ben kezdődött meg legutóbbi a felújítása, mely 2011-ig tartott. Gyönyörű, patinás jellegét mind a mai napig megőrizte amellett, hogy felszereltsége XXI. századi.

Mivel egyszerre legfeljebb 80 vendéget tudnak fogadni, az intézmény megőrizte hangulatos mivoltát, túlzsúfoltságtól nem kell tartani.

Öt különböző víz hőmérsékletű török medencéje mellett egy wellness részleg áll a vendégek rendelkezésére jakuzzival, két gőzkamrával, finn és infraszaunával, masszázszuhanyokkal, jégkészítő géppel, hydroxeur- és tangentor káddal, Kneipp-sétálóval, úszómedencével és masszázzsal.

Dandár Gyógyfürdő

1930 óta áll a vendégek szolgálatában a IX. kerületben, de kevésbé tartozik az ismertek közé, noha minden igényt kielégít. Talán pont ezért ajánlhatjuk ezt a kitűnő helyet, mert elkerüli a nagy tömeg. 2013-14-ben korszerűsítették az egészet: az alagsorban wellness részleget alakítottak ki, amelyben szauna, gőzkamra, merülő medence található egy kis pihenő résszel.

Az udvaron pedig két termál medence került kialakításra, amelyeknek 36-38 fokos hőmérséklete lehetővé teszi a téli napokon is a fürdőzést.

Rudas Gyógyfürdő

Szintén a török hódoltság idején épült Budán, amelynek nyomait a mai napig őrzi, hiszen a nyolcszögletű medence a félgömb kupolával az épület fő magja jelenleg is. Emellett még több termál medence is várja az érdeklődőket, sőt a fürdőhöz tartozik Budapest legmelegebb vizű úszómedencéje is.

2014-ben wellness részleggel bővült az intézmény, így a földszinti medencetérben már több fürdőzési lehetőség várja a vendégeket.

Nem is beszélve a tetőteraszon télen-nyáron üzemelő termálvizes jakuzziról, amelyből páratlan kilátás nyílik Budapestre.

Hagymatikum – Makó

Már az épülete is teljesen egyedülálló: Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján készült, iparművészeti remek.

Ha valaki kerülni akarja a zsibongást, arra kilenc különböző szauna vár, köztük olyan különlegesek, mint a gyógynövényes, aroma és infra. Két fedett és egy nyitott gyógymedencében élvezhető a vizek áldásos hatása, masszázsból pedig több, mint tízféle vehető igénybe az aromától egészen a nyirokdrenázsig.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A gyógyfürdő szárny gondosan el van különítve a családi részegtől, így itt zavartalanul élvezhetik a vendégek a lazító, meleg vizes, relaxáló fürdőzést. A kiváló minőségű sárvári gyógyvíz a fájó ízületekre, reumatikus panaszokra nyújthat enyhülést. Az élménymedencében buzgár, vállmasszírozó, sodrófolyosó segítségével mozgathatóak át a végtagok.

Miskolctapolca Barlangfürdő

A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem – így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. Bár több, mint fél tucat medencéje van, Csillagterem és az Öreg barlangi medence az, ahol a legtöbbet érdemes ejtőzni.

A szolgáltatások közül érdemes igénybe venni a szaunaparkot, a gerinctornát, és az aquafitnesst is.

Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő – Szeged

Egy csodálatosan felújított műemlékben helyezkedik el a megyeszékhely klasszikus fürdője. A termál illetve a wellness rész az épület két külön szárnyában található.

Az előbbi szekció központi medencéjében az Anna-kút elismert gyógyvize csobog, a közelben szauna is rendelkezésre áll, ahogyan más egyéb medencék is.

Az épület bal szárnyában található a wellnessfürdő, ahol aromakabin, gőzkabin, élményzuhany, finn szauna, infraszauna, és bioszauna vehető igénybe.

Demjéni Termál Völgy / Cascade Barlang- és Élményfürdő

A látogatókat 2 beltéri és 6 különböző hőfokú kültéri gyógyvizes medence fogadja a téli időszakban is. Ezen felül a wellness részlegen gőzkabin, finn szauna merülő medencével, Kneipp medence és sókamra várja a megújulásra vágyókat.

De ez nem minden: ugyanis itt van Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője is, amely 760 méter hosszú és 1500 négyzetméteres vízfelülettel rendelkezik.

Ha azt gondolnánk, ezt már nem lehet überelni, akkor tévedünk: még egy nagyon komoly csúszdaparkkal is megfejelték az egészet.

Az intézményen belül a különböző lehetőségek kellően el vannak szeparálva, így az is jól jár, aki családdal érkezik és inkább a nyüzsgőbb részeket venné igénybe, de az is, aki a nyugalmas ellazulást keresi.

Forrás: startlap/utazás