Körséta az egri 1552 Boutique Hotel szobáiban

Máté Zsolt belsőépítész álmodta meg és tervezte csapatával egy különleges tematikájú kis butikhotel belső tereit. A hotel nevét a nevezetes várostrom dátuma adta.

Máté Zsolt, a New Age interior alapítója és vezetője 2019-ben kapott felkérést csapatával az egri hotel tervezésére. 2020-ban azonban közbeszólt a Covid, és végül most, 2021-ben sikerült kivitelezni és átadni a szállodát.

Előzmény: 1552 Várétterem, utána: a Tábornok háza

Korábban a belsőépítész már dolgozott az ügyféllel, akkor tervezte megrendelésükre az egri 1552 Váréttermet. Az épület kétszintes, közel 600 négyzetméteren helyezkedik el, a belváros közepén, a Dobó tér mellett található. Érdekessége, hogy egy 1700-as években épült "Tábornok házról" beszélünk, 90 cm vastag falakkal. "Védett műemlék besorolás alá tartozik, ezért rengeteg megkötéssel kellett szembenézünk, mondja erről a feladatról Zsolt. "Nem lehetett a falakat megvésni, meglévő falakat elbontani és törekedni kellett, minél több eredeti burkolat maradjon meg. A megrendelő kérése az volt, hogy egy olyan koncepció kerüljön megtervezésre, ami tükrözi Eger város sajátosságait, stílusát, történelmét, borkultúráját és fürdőit, ezért viszonylag sok téma szerepelt a tervezéskor. A 16 szobás hotelből eredetileg 8 szoba megtervezésére kaptunk megbízást, de a sok ötlet miatt végül 16 egyedi szoba készült el."

Recepció, lobby, közösségi terek

A szobák mellett fontos szerepet kaptak a közösségi terek is, többek között a recepció és a lobby. Itt az épület adottságait használta ki Zsolt és tervező csapata. Fontos szempont volt az ügyfél részéről, hogy melegséget, otthonosságot árasszon az enteriőr, ezért sok a házban a bordó, a barna és a sárgaréz különböző árnyalatai. Az anyaghasználatban is törekedtek a természetességre, sőt, a műemlékesek kérésére minél több anyagot meg kellett hagyniuk eredeti formájában, vagy esetleg a kibontott anyagokat újra felhasználniuk. Így maradt meg pl. a régi vörös márványpadló a recepció előtt.

Bikavér szoba
Itt a fő motívum a fejvég mögötti faburkolat, amely az egri bikavér 5 fő összetevőit tartalmazza. Az alapötletet egy egri borász (Bolyki János) adta.

Bikavér szoba

Egri Csillag szoba
Ez az előzővel megegyezően hasonló tematikára épül, de itt egy másik preferált helyi bormárka, az Egri Csillag adta a témát, és a színvilág is a fehérborhoz igazodik.

Aqua és Wellness szobák
Ezek a szobák a környék wellness fürdőit hivatottak idézni, a tapéta vizes hangulatával, tömörfa falburkolattal, a szabadon álló káddal, az élményfürdőket idéző álmennyezettel. Az ágyfejvég felett található grafikák a közeli fürdőkről szolgálnak némi információval.

Aqua szoba

Bükk és Erdő szobák
Ezekben a szobákban az alapgondolat az volt, hogy a környező Bükk hegység hangulatát hozzák be a belső térbe. Mindezt vadállatokkal, szarvassal, rókával, erdei növényekkel, gombákkal, átvitt értelemben ösztönözve az embert szabadidős programok kellemes eltöltésére és némi gasztronómiai kalandozásra.

Erdő szoba

Szalajka szoba
Itt egy konkrét környékbeli turisztikai célpont kiemelése volt a terv. Ahol elengedhetetlen a pisztrángmotívum, mint a vidék egyik fő jelképe, és ide is készült a fejvég fölé egy térkép, ahol Szilvásvárad főbb nevezetességei láthatók, mint a fátyolvízesés vagy a Lipicai udvar.

Eged 501 szoba
A szoba a Nagy-Eged hegyről kapta a nevét és ennek történetét hivatott elmesélni.

Vár szoba
Ez a szoba az Egri vár hangulatát idézi. Ezt a kopott falakkal, stilizált tapétával, gyertyalámpákkal, Dobó István grafikával, kőburkolatokkal érte el a tervező, és ide készült egy térkép is a várról.

Török szoba
Elegánsabb enteriőrben mutatja be a török hangulat stílusjegyeit: mintás dekortapétával, függesztett lámpákkal, a fejvég körüli motívummal, áttört térelválasztóval, fehér, homok és aranyszínekkel.

Forrás: New Age-interior / Turizmus Online