Koncertkörútra hív a Müpa Home a húsvéti ünnepek alatt

a nézők ezen a héten is beülhetnek a Müpa virtuális hangversenytermébe

A Müpa Home a húsvéti időszak alatt sem tart szünetet, a nézők ezen a héten is beülhetnek a Müpa virtuális hangversenytermébe, hogy pár óra erejéig megpihenjenek az ünnepi készülődés közben.

Sőt, ezúttal nemcsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, de az ECHO (Európai Hangversenytermek Szervezete) jóvoltából a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjainak nézőterére is belépést nyernek, méghozzá családostul.

A hetet egy all-star jazztrió indítja: Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart külön-külön is kiemelkedő kvalitású és mind a szakma, mind a közönség körében nemzetközi elismertségnek örvendő zenészek. Együtt azonban még magasabb szintre emelik a jazzt: a Hammond-orgonára, gitárra és dobra épülő zenekar Toy Tunes című lemeze anyagával érkezett Budapestre 2019-ben, a felejthetetlen koncertfelvétele pedig igazi csemege a Müpa Home programjában.

A komolyzene kedvelői a világ egyik legtöbbet játszott oratóriumának örülhetnek: Händel Messiása 1742-es bemutatója óta töretlenül népszerű.

2018-ban ezt a verziót állította teljes terjedelmében színpadra a régizene legavatottabb hazai ismerője, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. 2015-ben a Müpa és Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának fókuszába Igor Stravinsky került. A Müpa Home ezúttal két művét idézi fel a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában.

A Müpa 2011 óta tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), aminek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fiatal tehetség mutatkozhatott már be a magyar közönség előtt, illetve a hazai művészeknek is lehetősége nyílt a kontinens legjelentősebb színpadain megmutatni magukat.

Az online tér adta lehetőségeket kihasználva ezúttal az egész család együtt „utazhat” és a szórakozás mellett tanulhat is az edukatív koncerteken keresztül.

A Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, míg a portugál Casa da Música produkciójának középpontjában a klasszikus zenei repertoár egyik legnagyszerűbb darabja, Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve áll. A hamburgi Elbphilharmonie-ban pedig az Ensemble Resonanz cirkuszművészetre és zenére épülő koncertje az álmok világába vezeti a kicsiket.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

Az ECHO által közvetített előadásokat a Müpa Facebook-oldalán követhetik.

Forrás: turizmus.com