Két új tetőterasz nyílik a Crowne Plaza Budapest szállodában

A Westend oldalában működő Crowne Plaza Budapest szálloda hamarosan két tetőteraszt is megnyit a hazai közönség számára, melyekről a város különleges panorámája bontakozik ki a betérő vendégek előtt.

Az 1999-ben Finta József tervei alapján megépült, a régió egyik legnagyobb bevásárlóközpontjaként számon tartott mai Westend oldalában korábban Hilton szálloda működött. A Gránit Pólus a lengyel Tremend építésziroda tervei alapján a 21. századi elvárásoknak megfelelően, és a Nyugati pályaudvar építészete által ihletett módon újítja fel az épületet, ami nemrég Crowne Plaza Budapest szállodaként mutatkozott be – tájékoztatta a turizmus.com szerkesztőségét a szálloda. A megújult szállodában így nemcsak a belső terek kapnak friss külsőt, hanem két irányban a tetőteraszok is. A jövő év elején nyíló, félemeleti Cult étterem tetőkertje a nemrég szintén megújult Nyugati pályaudvar épületére és toronytetőire nyújt pompás panorámát, míg az épület legfelső emeletén található Club Lounge a Váci út lakóházai, s azok impozáns tetőkiképzései felé nyit, ezeken túl pedig a budai hegyvidék felé tárul fel a látvány.

Az étterem tetőkertje hamarosan egy kertészeti és belsőépítészeti átalakuláson megy át, ám annak legpazarabb látványeleme a Nyugati pályaudvar megújult csarnoképülete és annak teteje. Az épület története a 19. század közepére nyúlik vissza. Amikor 1846. július 15-én felvirradt a nagy nap, és Pest népe tömegesen tódult az akkor még kietlen, külvárosinak számító térségbe, hogy megtekintse a nagy csodát, az évek óta viták kereszttüzében álló hazai első vasútépítés nagy eredményét, a Pest–Vác vonal és az azt befogadó indóház avatását.

A korabeli metszeteken az ünneplő tömeg és a „méltóságosan álló nagyszerű építmény" körül még nyoma sincs a mai pezsgő városi életnek, de az építmény, néhány rangos társával együtt már előképe volt a kisvárosból fővárossá fejlődő Pestnek, majd Budapestnek.

A városképet, amit a Crowne Plaza tetőkertjébe kilépő mai nézelődő láthat, alapvetően a mai Nyugati pályaudvar csarnoka, valamint az ezáltal is generált nagyarányú építkezési hullám határozza meg. A számos technikai bravúrt is felsorakoztató impozáns pályaudvar-épület tervezését August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai végezték, akik végül Bécsben készítették el a végleges terveket. Az épület a korabeli fővárosnak – és a jelenleginek is – egyik építészeti gyöngyszeme lett. A pályaudvar-csarnok és a tetőszerkezet felújítása nemrég készült el. A csarnok teljes acélszerkezete megtisztult, három rétegben egységes kék védőfestést kapott, a tetőzet faanyagát kicserélték, újraácsolták. Egyúttal teljesen megújult az a hat toronytető is, amelyek a Cult étterem teraszáról még közelebbről is feltárulkoznak. A pályaudvar új világítási rendszere a szintén teljesen kicserélt üvegtetőn keresztül este különleges színezetet ad a látképnek.

A pályaudvaron túl, maga a Nyugati tér meghatározó épületei kerülnek a látómezőbe. 1984-ban adták át a tér modernségét megkoronázandó, a Kővári György tervezte Skála Metró Áruházat és irodaházat, az akkor nagyon újszerűnek ható többszörösen megtört tömegével és füstüveggel teljesen bevont homlokzatával. Tőle jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán az égbe szökik az 1894-ben épült hírlapszerkesztőségnek, nyomdának és lakásoknak is helyet adó nagyszabású épület, az Eiffel Palace 2014-es rekonstrukciója során kapott kortárs manzárd teteje és annak igen karakteres csúcskiképzése.

A 230 szobával és 13 rendezvényteremmel rendelkező IHG Hotels and Resortshoz tartozó Crowne Plaza Budapest jelenleg úgynevezett soft opening módban tart nyitva, azaz a felújítás első szakaszában elkészült fogadóterekben és két emeleten üzemel, valamint megnyitotta a Váci útra néző Axis Café and Lounge elnevezésű specialty kávézóját. A teljes Váci úti épületet – beleértve a Cult étterem és a Club Lounge tetőteraszait – jövő év elején adja át az épület tulajdonosa, a Gránit Pólus.

Forrás: turizmus.com