Június 16-án hajnalban teljesen lezárják a Lánchidat

szerdán hajnali 4 órakor teljesen lezárják a hidat és környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől

Utolsó szakaszába ért a Lánchíd felújításának előkészítése, június 16-án, szerdán hajnali 4 órakor teljesen lezárják a hidat és környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől, és elkezdődhet a tényleges rekonstrukciós munka.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a hét elején újabb jelentős előkészítő munka kezdődött a Lánchídon és környezetében. Az építkezés kiszolgálására a pesti és a budai oldalon is egy-egy toronydarut használ majd a kivitelező A-Híd Zrt., a helyszínre érkező alapanyagokat, valamint hídelemeket ugyanis ezekkel mozgatja a felújítás során.

A pesti oldalon hétfőn és kedden felállították és összeszerelték a 12 tonna teherbírású toronydarut, amelynek horogmagassága 29,75 méter – vagyis ilyen magasra tud emelni –, a gémje pedig 45 méterre nyúlik ki. Az alvázas kialakítású darut központi vasbetonsúlyokkal rögzítették, ezek tömege 100 tonna.

A BKK kitért arra is, hogy azért kellett cölöpözni a toronydaru alapját, mert az előzetes felmérések alapján a talaj csak így bírja el a toronydaru terhelését.

A június 16-i lezárásig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a hídon, a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között pedig – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. Cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: 123rf.com/ A felújított hidat Budapest 150. születésnapjára, 2023 novemberére szeretnék átadni