Jubileumi BTF – Színültig tavasz!

Egy hónap múlva, április 3-án kezdődik a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál! 

Egy hónap múlva, április 3-án kezdődik a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), melynek sajtótájékoztatóján a szervezők mellett a fesztiválon közreműködő művészek közül is beszéltek néhányan készülő előadásaikról.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartották, amely azért is érdekes helyszín, mert a Liszt-maraton koncertjeinek ad otthont. Kiváló akusztikáját a sajtótájékoztató közönsége is tesztelhette Ránki Fülöp zongoraművész minikoncertje révén.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az Operatív Testület elnöke Liszt Ferencet és munkásságát mint a fesztivál állandó fókusztémáját hangsúlyozta, miután arról is beszélt, hogy mit jelentett neki személyesen az 1981-ben induló fesztivál, melyet mint egyetemista hatalmas örömként, s egyben kultursokként élt meg, hiszen a fesztiválra számos híres művész érkezett a „vasfüggönyön” túlról is.

Mint mondta, 40 éve, a fesztivál elindulásával kezdődött meg a „magyar kultúra egyesítése”, hiszen a a nyugaton élő magyar világsztárok is hazalátogattak. Ma pedig már természetes, hogy a BTF minden tavasszal világsztárok sorát hívja meg, s az is természetes, hogy a programok műfajilag igen széles skálán mozognak: komolyzenei, jazz- és világzenei koncertek, színházi, táncszínházi és újcirkusz-előadások, kiállítások, filmvetítések, valamint minifesztiválok váltják egymást a fesztivál 17 napja alatt (április 3–19.).

Káel Csaba sikerként könyvelte el az elmúlt 6 évet, amióta a Müpa és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) együtt szervezi a rangos eseményt, melynek megrendezését a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás biztosítja.

A sajtótájékoztatón részt vett Bán Teodóra, a BFTK február végén leköszönt ügyvezetője, valamint Faix Csaba új ügyvezető is.

Bán Teodóra – miután megköszönte Káel Csabának és fesztiválos kollégáinak az elmúlt 6 évet, mely személy szerint az ő életéhez is rengeteget tett hozzá – a barokk zenei különlegességeket felvonultató Zsabó Fesztiválra hívta fel a figyelmet.

Faix Csaba emlékeztetett arra, hogy a fesztivál Budapest brandjét jelentősen meghatározó eseménysorozat, melynek összművészeti jellege számos közönségréteget (köztük sok fiatalt) megszólít, s amely nagyban meghatározza a fővárosról kialakult képet a külföldi látogatók körében, vagyis még a reklámnál is hatásosabb.

Rendhagyó Gizelle és nyugtalanláb-szindróma

A fesztivál 17 napja alatt olyan nemzetközi sztárművészek lépnek fel, mint például Kristine Opolais, Gerald Albright, az Akram Khan Company, Lawrence Brownlee, valamint Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra.

A 40 éves jubileum kapcsán több korábbi legendás fellépőt, együttest ismét meghívtak, ilyen például Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, valamint a Győri Balett, amelynek Lajkó Félixszel közös, GisL című produkciója (a klasszikus Giselle balett kortárs feldolgozása) a BTF nyitóelőadása lesz.

Miklósa Erika és Novák Péter pedig Máriák városa címmel készül rendhagyó bemutatóra rendhagyó helyszínen: a tangó és a színház összefonódásából születő előadás a Rákóczi téri Vásárcsarnokban zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

A fesztivál fókuszában ott van a 250 éve született Beethoven, akinek művészete előtt tiszteleg többek között a dél-koreai zongorazseni, Ji, az Accord Quartet, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Sárik Péter Trió, Kelemen Barnabás és Nagy Péter, valamint Kállai Ernő és Balázs János kettőse is.

Bemutatják Kurtág György Magyarországon még sosem játszott, A játszma vége című operáját, s fontos vendég lesz Akram Kham is: a világ egyik legjelentősebb koreográfusa, aki  gyerekeknek szóló produkcióval érkezik Budapestre.

Zoletnik Zsófia újcirkuszművész a Freak Fusion előadását mutatja be, melynek témája a nyugtalanláb-szindróma, az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A Restlesslegs című újcirkuszi produkció ősbemutatóját a Trafóban tartják április 16-án.

Számos nagyszabású kiállítás megnyitója is emeli a fesztivál fényét: a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség címmel a Tate Britain leghíresebb és legkedveltebb preraffaelita alkotásait hozza Budapestre. A Szépművészeti Múzeum II. Amenhotep és kora című kiállításának terébe lépve ritka leleteken, tárgyakon keresztül élhetjük át az ókori Egyiptom aranykorának ragyogását. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban április 16-án nyílik a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás, míg a Ludwig Múzeum a Slow Life – Az élet lassú tempóban című kiállítással lassítja le a hétköznapok rohanását.

*

A turizmus.com szerkesztősége "műsoron kívül" feltett kérdésére, miszerint, befolyásolhatja-e a program alakulását a koronavírus-fenyegetettség, Káel Csaba elmondta, hogy eddig egyetlen fellépő sem jelezte távolmaradását, vagy akár aggodalmát, s a szervezők nagyon remélik, hogy az egy hónap múlva kezdődő eseményt zökkenőmentesen, az eredeti tervek szerint tudják lebonyolítani.

Forrás: turizmus.com