Idén is megnyitja udvarait Erdőbénye

Borok, gasztronómia, kultúra és zenei koncertek a népzenétől a rockabillyig: idén 15 erdőbényei borászat összefogásával rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált augusztus 11–14. között.

A visszajárók már jól tudják, hogy ilyenkor az egész falu egy kavargó forgataggá válik, ahol a különböző helyszíneken a nyitott pincék mellett egész nap programok és színvonalas gasztronómiai kiállítók várják a látogatókat.

A Bor, mámor… Bénye fesztivál a Tokaji-borvidék szívében elhelyezkedő Erdőbénye évről évre visszatérő eseménye, ahol a helyi borászatok nyitott kapukkal, hűs borokkal várják a vendégeket. A csendes kisfalut a 37-es útról, vagy az autópálya új szakaszáról, Encsnél lekanyarodva az árnyas Aranyosi-völgyön lehet megközelíteni. A hegyek között megbúvó házak még őriznek valamit a régi idők utánozhatatlan hangulatából, a vendégeket régi ismerősként üdvözlik a helybeliek.

Idén is kitelepül az Anyukám Mondta (Béres Szőlőbirtok), a tokaji LaBor Bistro (SanzonTokaj), KicsiZsó (Csite) vagy a miskolci Borsod Burger (Bardon); de többen házikoszttal (Préselő, Pro Vinum) is készülnek, amelynek mindig van egy hamisítatlan vidéki bája. Azért, hogy minden vendég bírja az estét is, számos pincénél specialty kávéval is töltekezhetnek a koffeinimádók.

A programkínálatot napközben dűlőtúrák, irodalmi beszélgetős előadások, tematikus borkóstolók – például szamorodni száraztól az édesig (Csite) vagy éppen történelmi tokaji aszú kóstoló 1956-tól kezdődően (Vayi) – gyerekprogramok és népzenei koncertek színesítik. Késő délután és este kezdetét veszik az éjszakába nyúló koncertek, ahol az akusztikus gitár, a jazz vagy éppen a rockabilly kedvelői is megtalálják számításaikat.

Ugyan az ültetett kóstolóktól és borvacsoráktól eltekintve egyik program sem tartalmaz külön belépőt, az egész fesztivál egy 5 ezer forintos jegy ellenében látogatható, attól függetlenül, hogy valaki mind a négy napon részt vesz, vagy csak egy órára látogat ki.

A teljes program elérhető ITT.

Forrás: turizmus.com