Hotelláz Budapesten: beérnek a fejlesztések

Cseppet sem hagyott alább a szállodaépítési láz a fővárosban: 2020-ban is csaknem két tucat fejlesztés befejezését ígérik a befektetők. 

Igaz, az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyes projektek csúszása már most borítékolható.

A hazai és külföldi befektetők egyaránt bíznak a magyarországi turizmusban, legalábbis ezt sugallja, hogy nagyjából fele-fele arányban vannak azon hotelfejlesztők között, akik azt tervezik, hogy még az idén elkészül új vagy jelentősen felújított szállodájuk Budapesten.

A derűlátást a számok is alátámasztják. Amellett, hogy a fővárosban 2019 első tíz hónapjában újabb nyolc házzal bővült a szobakínálat (több mint 5 százalékkal nőtt a szobák száma), október végéig így is csaknem 7 százalékkal tudott emelkedni az egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR). Ez pedig azt jelzi, hogy nő a jövedelmezőség a szállodaiparban. 72,6 eurós REVPAR-mutatójával Budapest már csaknem beérte Prágát (74,7 euró), és erősen közelíti Bécset (83,7 euró). Mindebből pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy jónéhány szálloda elfér még a fővárosi piacon.

Új ötcsillagosok

Ötcsillagos kategóriában – meglepő módon – jelenleg mindössze két hotel található Budapesten. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportja jelezte is, hogy emiatt a Központi Statisztikai Hivatal rájuk vonatkozóan már nem is közöl adatokat, hiszen könnyen beazonosíthatók lennének. (Cikkünkben a Hotelstar Union hivatalos szállodai besorolását vettük alapul, ugyanakkor a booking.com osztályozása szerint 17(!) ötcsillagos (színvonalú) szálloda működik jelenleg Budapesten, ezek többsége azonban nem minősítteti magát az uniós sztenderdek szerint – a szerk.)

A helyzet azonban az idén változhat, miután akár három új ötcsillagos ház is megnyílhat Budapesten. Egyikük, a hányatott sorsú Rác fürdő mellett felhúzott szálloda évek óta kész van, ám a jelenleg ciprusi tulajdonban lévő beruházó ellen korábban felszámolási eljárás indult, és emiatt egyelőre nem látszik a megoldás a 67 szobás luxus butikhotel ügyében.

Annál inkább biztató egy másik luxuskategóriás szálloda, a Matild Palace helyzete az Erzsébet híd pesti lábánál, ahol jelenleg is zajlik az építkezés. A déli Klotild-palotát 1899-ben építtette eklektikus stílusban Klotild főhercegnő, és bő száz év múlva, 2014-ben a belvárosi önkormányzat adta el a bérházat a Melis Investment Kft.-nek. Utóbbi egy 1948 óta működő török családi cégcsoportnak, az Özyer Groupnak a leányvállalata, amely megszerezte a közeli Centrál Kávéház épületének egy részét is.

A Matild Palace honlapja szerint az Özyer Group megállapodott a Marriott Internationallel, hogy Magyarországon elsőként ott nyílik hotel a Luxury Collection brand képviseletében.

A szállodában 130 elegánsan berendezett szoba, illetve lakosztály lesz, valamint több étkezési lehetőség. Bár eredetileg 2019 elejére tervezték a Matild Palace megnyitását, jelenleg 2020 harmadik negyedévére ígérik a debütálást.

Épül a W a Balettintézetben, és zajlanak egy luxusszálloda építési munkálatai a Vörösmarty téren is. Mindkét hotel a Marriott szállodalánc keretén belül fog működni, tovább erősítve Budapesten a felsőkategóriás szegmensben az amerikai óriáscég jelenlétét.

Két további úgynevezett landmark szálloda revitalizációja is elindulhat a jövőben, a tulajdonosváltást követően a Klotild-palota modernizációja/átalakítása jelenleg tendereztetés alatt van, a tulajdonos már kiválasztotta a szállodabrandet – bár még bejelentés nem történt.

Emellett a Gellért hotel esetében is az új tulajdonos fontolgatja a termékfejlesztés indítását, amelynek egyértelmű célja, hogy a hotel megújulva, teljes arculatváltással tudja továbbvinni méltó örökségét – tudtuk meg a BDO Magyarország ügyvezető partnerétől, Hegedűs Attilától.

Történelmi örökség és a társasági élet központja

A 20. század elején épült Klotild-palota innovációival jelentősen megelőzte a korát. Az épületet, amely ma az UNESCO világörökségi védelme alatt áll, Giegl Kálmán, a magyar eklektikus építészet jelentős alakja tervezte.

A palota névadó építtetője, Klotild Mária főhercegné a századforduló éveiben zártkörű fogadásokat szervezett a palota tetőteraszán a város krémjének. Budapest egyik legelső kávéháza is az épületben működött, üzemeltetője a később külföldön világhírűvé vált Rónay Miklós ételkritikus volt. A ’60-as évek végén a palota élő rádióadások helyszíne is volt, innen szórakoztatta az országot dalaival Harangozó Teri.

Az újjáépülő palota belsőépítészeti megoldásait a díjnyertes Maria Katsarou tervezte. Minden szobában és lakosztályban különleges magyar fürdőélmények várják a vendégeket, és 48 méteres magasságban itt lesz Magyarország első toronylakosztálya.

Négy eltérő jellegű vendéglátóegység kap helyet a történelmi falak között, melyeket a Michelin-csillagos Alex Howard tervezett. A kulináris csapatot Palágyi Eszter executive séf, az első kelet-európai Michelin-csillagos női séf vezeti. Az épületben alakítják ki Budapest első Gasztroutcáját, de lesz teraszbár is fantasztikus kilátással. A négy vendéglátóegység egyszerre 700 vendéget tud befogadni, ez lesz a legnagyobb ilyen jellegű kapacitás a városban.

Egyedi épületek a belvárosban

Különleges helyszín a Horváth Mihály tér 17–19. alatti épület is a Józsefvárosban. A barokk, neobarokk és romantikus stílusjegyeket is hordozó műemléképület 1914 és 1917 között telefonközpontnak készült, és akként is működött egészen 1999-ig.

Néhány éve még ezt is luxusszállodának szánta egy egyiptomi befektető cége, a Zenobia Hungary Kft., ám az ingatlant részben értékesítette. Az egyik fele a spanyol hátterű MHC Hotel Company Kft.-é lett, és ez a cég már működteti is benne a luxusapartmanjait. Mivel a nyolcszintes, csaknem 17 ezer négyzetméteres épület a környéken a legmagasabb, a legfelső szintekről a Citadellára, a Szabadság-hegyre és a Vár irányába is el lehet látni, amit az Úttö Luxury Suites honlapján meg is lehet csodálni.

Az épület másik fele az Ermitage Investissement Kft.-é lett, amely nemzetközi befektetői háttérrel fogott építkezésbe, és a hírek szerint az épület másik felében szállodát kíván nyitni. A Zenobia sem maradt azonban ingatlan nélkül, hiszen néhány éve a Dózsa György úti klasszicista kúriát, a Káry-villát is megvette. Ott ugyancsak hotel készül, az épület felújítása várhatóan szeptember végére fejeződik be.

Török beruházók építik a belvárosi Petőfi Sándor utcában, a Szapári-udvarban a Ramada by Wyndham Budapest City Centert. Az 52 szobás, négycsillagos butikhotelban egy roof top bárt is kialakítanak. Az ERD Otelcilik Turizm Yatirim török családi vállalkozás két éve vette meg egy magyar tulajdonostól az ingatlant birtokló Szapári Udvar 14 Zrt.-t, amely a beruházó lett. Az új házat a tulajdonos üzemelteti majd franchise-szerződés alapján a80 országban 20 márkával jelen levő Wyndham Hotels &Resorts Ramada márkája alatt.

Portfóliójának bővítésére készül az Aria Hotel magyar származású amerikai tulajdonosa, Henry Kallan is, aki a Hercegprímás utcai szálloda melletti épületben a legmagasabb luxusigények kielégítésére törekszik. A 23 apartmanból még a legkisebbek is 70 négyzetméteresek lesznek, és míg az Aria Hotel átlagos szobaára 350 euró, addig az új Aria Residencesben egy apartman éjszakánként akár 1000 euróba is kerülhet.

Az ötcsillagos vendégkört célozza meg a Nagymező utcában felépült Hard Rock Hotel is, amelynek átadása 2020 első-második negyedévében várható. A magyar tulajdonban lévő Rockwood Ingatlan Kft. beruházásában megvalósult épület több mint 130 szobával és mélygarázzsal várja majd a vendégeket.

A floridai székhelyű Hard Rock International a világ 74 országában üzemeltet 185 éttermet, 27 luxusszállodát és 12 kaszinót. Budapesten a Life Style hotel kategóriában jelenik meg a világmárka, és a brandhez hűen itt is a belső terek részeként helyezik el a pop-rock legendák emléktárgyait, amelyekből a Hard Rock International már 80 ezret gyűjtött össze. A modern nemzetközi konyha ételeit kínáló étkezőhelyek mellett egy multifunkcionális tetőtéri rendezvényközpont is helyet kapott a különleges kupolájú épületben.

Négycsillagos fejlesztések

A Budapestre tervezett új szállodák többsége a négycsillagos kategóriában kíván versenyezni, ami logikus, hiszen ez iránt a legnagyobb a kereslet. A fővárosban ebben a kategóriában a legmagasabb a szobafoglaltság (2019 első tíz hónapjában 82,1 százalékos volt), és tavaly a négycsillagosoknál nőtt legnagyobb mértékben, több mint 14 százalékkal az egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevétel is.

Magyar befektetők fejlesztésében zajlik az építkezés az Andrássy úton, az egykori gyáriparos, Weiss Manfréd villájában. A BDPST Group és a kivitelezést is magára vállaló WHB csoportszerkezetig visszabontotta az 1876–77-ben készült épületet, meghagyva a homlokzatát és az emeletre felvivő íves falépcsőt, hogy az így kialakított, elegáns terekben 40 szobás, teraszos kávézóval hangulatossá tett butikhotelt alakítson ki. A korszerűsítés tavaly kezdődött, a nyitás idén várható.

Világörökségi helyszínen, a pesti Duna-parton újul meg a Kisgazdapárt egykori székházának épülete is, amelyen a Market Építő Zrt. dolgozik. A jelenlegi tervek szerint Hotel Vision néven nyílik meg a luxembourgi tulajdonú ingatlanban a csaknem százszobás ház, amelyet a Continental Group üzemeltet majd. A négycsillagos butikhotelben 82 szoba és 10 apartman, valamint mélygarázs, étterem, meeting terem és spaszolgáltatás lesz, a tervek szerint már 2020-ban.

Minden bizonnyal különleges atmoszférája lesz az Országház tőszomszédságában kialakítás alatt álló Hotel Akadémiának is: a Market Építő a Hotusa Group /Eurostars Hotel megbízásából végzi a munkát. Az Akadémia utcai épület tízezer négyzetmétere hét szinten terül el, a pince és a földszint fölött négy emeleten helyezik el a szobákat.

Hosszas vajúdás után készül a Savoy Hotel utóda is a József körúton, bár az 1897-ben épült homlokzat meghagyása miatt inkább a párhuzamos Bacsó Béla utca felől látszik, hogy gyakorlatilag egy teljesen új épület készül a Totalhouse Hungary Kft. kivitelezésében. A belső térben egy modern, 100 szobás, 4 csillagos szálloda kap helyet.

Áprilisban várható a Hunyadi téren a 158 szobás Up Hotel nyitása, a közelmúlt sikeres műszaki átadását követően. A szálloda menedzsmentjének felállítása most zajlik.

A középkategóriában is pezseg a piac

Svájci-osztrák építtetője van a VI. kerületi Dessewffy utca 34–36. alatt készülő Quality Inn Hotelnek. A tulajdonosok több magyarországi vállalkozásban is érdekeltek, ezek közül a Dessewffy Utcai Kft. építteti a 125 szobás, háromszintes mélygarázzsal ellátott szállodát, amelynek kivitelezője a Strabag, megnyitását pedig 2020 decemberére tervezik.

A német szállodalánchoz tartozó H2Hotel ugyanakkor még csak szerkezetkész állapotban van az V. kerületi Sas utca és Arany János utca sarkán. A luxembourgi bejegyzésű CPI Property Group magyarországi leányvállalata pedig éppen bezárta Mérleg utcai házát, hogy a szomszédos irodaház átalakításával két új szálloda nyílhasson meg itt a Mamaison brand kötelékében.

Az egyik egy 54 szobás, négycsillag superior, a másik pedig egy 99 szobás, háromcsillag superior besorolású hotel lesz. Az előbbit spa-részleggel egészítik ki, és a tervek szerint már 2020 nyarán ismét működik, az utóbbi megnyitása 2021-ben várható.

A háromcsillagos kategóriában a magyar Infogroup is épít egy hotelt a XI. kerületben. A legújabb Ibis Styles Budapesten, a Prielle Kornélia utcában nyílik meg 122 szobával 2020 őszén. A hotelt az Accor Hotel Services Magyarország menedzseli.

Az orosz Netizen is megérkezik Budapestre, egy 88 szobás, hibrid hostel-hotellel. A 31 hagyományos szállodai szoba mellett hat-nyolc fős hálótermek is lesznek, a Rákóczi úti épületben már folynak az átalakítások.

Háromcsillagos superior besorolású szálloda épül a Baross téren, a Keleti pályaudvar tőszomszédságában is. A megbízó a német B&L csoport, amely szállodák és egyéb ingatlanok fejlesztője, és első magyarországi hoteljének a kivitelezésével a magyar DVM Groupot bízta meg. A 312 szobás szálloda és a hozzá kapcsolódó 45 apartman építését 2018 novemberében kezdték meg, és a DVM honlapja szerint 2020-ban át is adják a házat. A szálloda üzemeltetését a Steigenberger Group/Deutsche Hospitality érdekeltségbe tartozó Intercity lánc végzi majd.

A Boráros tér szomszédságában a WING fejlesztésében megvalósuló B&B Hotels kivitelezése is a tervek szerint halad, az átadás 2021 első félévében várható. Az átalakítás részeként első lépésben szükséges volt az épület visszabontása szerkezetkész állapotig, jelenleg zajlik a kivitelezés.

A jövő zenéje

A szállodafejlesztések buktatóit jól jelzi, hogy számos olyan tervezett vagy épülő hotel van, amelynek megnyitását évről évre halasztják. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy az uniós támogatások, valamint az új lakásokra 2019 végéig adott adókedvezmények miatt felpörgött beruházások lekötik az építőipari kapacitásokat. Az I. kerület egyik kiemelt helyén, a Bécsi kapu tövében például magyar befektetői csoport álmodott szállodát, a helyén azonban egyelőre csak a panorámát lehet csodálni, a telek még üres.

Kíváncsian várja a piac a Csengery utcai A&O hostel indulását – a projekt bejelentése megtörtént, de az építkezés még nem indult el.

Az ugyancsak 2020-ra tervezett Triptara Hotel előkészületei pedig még csak ott tartanak, hogy az Eötvös utcai műemlék ház nyílászáróit kivették. Igaz, a spanyol befektetőknek már több szállodaprojektjük is meghiúsult, sem a Rózsa, sem a Nagydiófa utcában nem valósult meg a tervük, a projektcégeiket pedig felszámolták. Hasonló sorsra jutott a Dob utcába tervezett ír Aparthotel, amelynek kiásott alapján inkább társasházat tervez építeni a magyar kivitelező, a PriCons.

Forrás: turizmus.com