Gyógyító természet, avagy így segítenek az illóolajok

Az aromaterápiát, avagy az illatok erejét alkalmazhatjuk terápiás céllal, gyógyító szándékkal, nyugtató és feszültségoldó hatásukat használva pedig nyugodt légkört teremthetünk otthonunkban.

Nyugtató, szorongásoldó, és élénkítő
A narancs, citrom, grapefruit, mandarin és narancsvirág tónusain alapszanak a citrusos illatok. A citromolaj természetes nyugtató, ezért segít a mentális fáradtságon, a kimerültségen, a szédülésen, a szorongáson, az idegességen és a feszültségen. Belélegzése következtében nő a koncentráció és az éberség, emiatt a citromolajat irodákban frissítőként is használják. A narancs illóolaja enyhítheti a szorongást, a depressziót és bizonyos testi gyulladásokat is.

A Brain Research (2014 februárjában) közzétett tanulmányában kimutatta, hogy a levendulaolaj csökkentheti az agyi ödémát és fejleszti a kognitív funkciókat. A limbikus rendszerre hatva képes feloldani a szorongást. Csepegtethetünk levendulaolajat a fürdővízbe, vagy a hálószobában is párologtathatjuk.

A szantálfa különösen hatásos idegi- és keringési gyulladások esetén. Ellazítja az idegeket, az izmokat és az ereket, hasznosnak bizonyul nyugtató szerként, vérnyomáscsökkentő hatása is van, serkenti a memóriát.

Az ilang-ilang olaja megnyugtatja az idegrendszert, oldja az izomgörcsöket és lazítja a feszült izomzatot. Illata hatásos ellenszere a depressziónak. Használhatjuk párologtatóként, vagy önthetjük fürdővízbe is.

Termékenység javításáért és babát váróknak
Léteznek olyan illóolajak, melyek támogatják a női energiákat, rendezik a menstruációs ciklust, támogatják a peteérést, vagy segítenek oldani a szorongást. Fürdővízhez téve, masszázshoz, bedörzsöléshez, borogatáshoz alkalmazva vagy inhalálva pozitív változást idézhet elő a szervezetben a geránium virágának illóolaja, mely enyhíti a menstruációs panaszokat, javítja a vérkeringést, egyensúlyba hozza a hormontermelést, ha aromaterápiás masszázst végzünk az érintett területen. A várandósság első trimeszterében, illetve kisbabák bőrére nem ajánlják a használatát!

A pálmarózsa olaja kiegyensúlyozza a menstruáció lezajlását, enyhíti az ilyenkor tapasztalható görcsöket. A kisbabára vágyó nők számára is hasznos lehet, mert ellazítja a méhet, és megszünteti a szorongást.

A zsályaolaj hatékonyan oldja a menstruációs görcsöket, csökkenti a fájdalmat, és javítja a méh tónusát, illetve elősegíti a menstruációs ciklus rendszerességét.

A fenti olajokat önmagukban is használhatjuk, vagy készíthetünk belőlük egy hatásos keveréket is, de nem helyettesíthetik egy hozzáértő orvos szakmai segítségét! A terhesség teljes időszakában korlátozottan adagolhatóak az illóolajok, azonban körültekintéssel alkalmazva sokat javíthatnak a várandós nők testi és lelki állapotán. Reggeli rosszullétre és szorulás esetén javasoltak a citrusos illatok és a gyömbér. Álmatlanság ellen a levendula, az ilang-ilang, és a szantálfa, terhességi csíkok ellen a narancsvirág illóolaja, vagy a mandarin. Az alábbi illatok segíthetnek könnyíteni a vajúdás fájdalmait is, hiszen oldják a stresszt és az idegességet, enyhítik a fájásokat és segítik az egész szülés lefolyását. Vérnyomás növelő hatásuk miatt nem ajánlott viszont a rozmaring, a fahéj, a kakukkfű és a bors illata.

Gyógyító illatok
A fenyő-illóolaj egyik legfontosabb egészségügyi előnye a különböző bőrproblémák kezelésében betöltött szerepe. A bőrgyógyász gyakran írja fel ezt az olajat a pikkelysömör, a viszketés, a pattanások, az ekcéma, a bőrbetegségek, a rossz bőr, a rüh, a sebek és a bolhák kezelésére. Fájdalomcsillapítónak és gyulladáscsökkentőnek számít, ezért jó orvosság az ízületi fájdalmakban, az ízületi gyulladásban és a reumás betegségekben szenvedőknek.

A gyömbér különösen jó fejfájásra is, rengeteg antioxidáns van benne, harmonizálja a bélműködést, csökkenti a hányingert, asztmás megbetegedéseknél is hatásos.

A babérolaj segít emésztési problémák, étvágytalanság esetén, valamint megfázás, influenza és mandulagyulladás tüneti kezelésére alkalmazható.

A borsmenta a hányinger és a fejfájás hatásos ellenszere. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreggyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos.

Az aromaterápiát végezhetjük az alábbi módokon: inhalálás, párologtatás, fürdő, bedörzsölés, masszázs. Belsőleg semmiképp se alkalmazzuk, és mivel mindenki máshogy reagál hatásukra, ezért előtte ajánlott orvost is megkérdezni használatukról.

Forrás: termalfurdo.hu