Folytatódik a hazai szállodák leállása

egyre több helyen rendelnek el üzemszünetet

Ma kaptuk a hírt, hogy március 23-tól üzemszünetet tart, így nem fogad vendégeket Eger emblematikus háza, a Hotel Eger & Park. Ugyanígy, a koronavírus járvány okozta helyzetre tekintettel üzemszünetet tart a Thermal Park Hotel Egerszalók is, tájékoztatta szerkesztőségünket a két ház menedzsmentje.

Péntek délután az alsópáhoki Kolping Hotel is bejelentette, hogy március 23. és április 30. között nem fogadnak vendégeket. A döntésről videót is készítettek.

Közleményükben azt írják, hogy a kényszerű körülmények ellenére ők a háttérben nem maradnak tétlen!

A legszigorúbb egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett dolgozni fognak. A hotel minden zegzugát kitakarítják, ellenőrzik, megjavítják, kicsinosítják, közben képzik magunkat és természetesen várják a nyárra vonatkozó megkereséseket, ajánlatkéréseket.

Üzemszünet a legnagyobb szállodaláncoknál is

Budapesten és vidéken is rengeteg szálloda kényszerül működésének szüneteltetésére. A házak jogilag nem zárnak be, de üzemszünetben nem fogadnak vendéget.

Danubius: Budapesten 3, vidéken 4 szálloda marad nyitva

A Danubius Hotels kérdésünkre elmondta: a koronavírus járvány világméretűvé válása a Danubius számára is jelentős vendégszám csökkenést jelentett az elmúlt hetekben.

A szállodalánc az alacsony foglaltságra való tekintettel és a várható negatív hatások minimalizálása érdekében az egyes szállodáiban lakó és az ezután érkező vendégeket összevonta. A racionális döntések érdekében a Danubius Zrt. a 15 magyarországi Danubius Hotels házat és az 5 hazai Ensana Health Spa Hotels szállodát együtt kezelte.

Információink szerint sok budapesti és vidéki hotel minimális, 5 százalék alatti foglaltságon üzemel

Az intézkedéseket követően jelenleg Budapesten 3 Danubius-szálloda fogadja a vendégeket, ezek a Hilton Budapest, a Danubius Hotel Hungaria City Center és a Danubius Hotel Helia, valamint egy-egy szálloda Győrben, Pécsett, Hévízen és Sárváron várja még az utazókat.

Mellow Mood Hotels: vasárnap távozik az utolsó vendég

A Mellow Mood Hotels hasonlóan jár el. A láncnak összesen 11 háza van Budapesten, ezek közül 4-ben (Buda Castle Fashion Hotel, Star City Hotel, Cosmo City Hotel és Promenade Hotel) már szüneteltetik az üzemelést, de vasárnap estére mindenhonnan elmegy az utolsó vendég is, s átmenetileg a többi 7 ház sem fogad majd vendégeket.

Hunguest Hotels: minden szálloda működését felfüggesztik

A koronavírus-járvány következményeként, a foglalások drasztikus visszaesése miatt, a még ott pihenő vendégek és a munkavállalók egészségének megóvása érdekében március 22-től bizonytalan időre felfüggeszti szállodainak működtetését az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotels – írja közleményében a cég.

A Hunguest Hotels Zrt. eredetileg 24 szállodát (19 magyarországi és 5 külföldi, saját érdekkörben lévő hotelt) üzemeltet, emellett partnerszerződések alapján további 2 szálloda tartozik a lánchoz.

Az intézkedés a két fővárosi szállodán kívül valamennyi üzemeltetett hotelre vonatkozik. A budapesti Hunguest Hotel Millennium és a Hunguest Hotel Platánus, ahogyan évek óta, továbbra is biztosítja a rendvédelmi dolgozók elhelyezését.

A Hunguest Hotels igazgatósága nem döntött elbocsátásokról, folyamatosan figyelemmel kíséri a vonatkozó kormánydöntéséket és tájékoztatja munkavállalóit az őket érintő lépésekről.

Az igazgatóság döntésével egy időben tulajdonosi döntés született arról, hogy az üzemeltetés szüneteltetése miatt valamennyi hotel esetében előre hozzák az éves karbantartásokat, a szállodalánc tagjainál tervezett felújítást pedig szintén korábbi időpontokra ütemezik át.

Accent Hotels és Continental Group: sok házban üzemszünet

Az Accent Hotels szállodaüzemeltető cég összesen 18 szállodájának (ezen belül 6 budapesti) a fele üzemel már csak. A még üzemelő szállodákról várhatóan március 20-án születik döntés.

A Continental Group is üzemeltetési szünetet hirdetett mind az 5, budapesti szállodájában.

A turizmus.com többi, Magyarországon működő szállodavállalatnak is biztosítja az üzemszünettel kapcsolatos információk megjelentetését, amennyiben azokat eljuttatják szerkesztőségünkbe.

Információink szerint sok budapesti és vidéki hotel minimális, 5 százalék alatti foglaltságon üzemel, s ahol ez lehetséges, nem fogadnak vendéget a veszteségek minimalizálása érdekében.

A szállodaszakma bízik benne, hogy a napokban bejelentett gazdasági intézkedésekkel sikerül minél több munkahelyet megmenteni.

Forrás: turizmus.com

Helyek, melyek a koronavírus miatt átmenetileg bezárnak

A koronavírus-járvány miatt számos nagy turisztikai vonzerővel bíró helyszín is kénytelen bezárni.

A Városliget Zrt. döntése érdekében, a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően, a Millennium Háza zárva tart. Ez érvényes a kiállításra és a Kávéházra is.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az új koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre tekintettel, Alapítói Határozat szerint 2020. március 15-től valamennyi fürdőegységét, gyógyászati egységét határozatlan ideig zárva tartja.

Egerben a Dobó István Vármúzeumot bezárják. A vár területén továbbra is keresztül lehet menni, a kiállítások azonban nem látogathatók. A Bárány Uszoda, a Bitskey Aladár Uszoda, a strand és a Török Fürdő is zárva tartanak Egerben.

Március 17-től határozatlan időre bezár a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és minden tagintézménye - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel. A döntés a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot és Levéltárat, az Esztergomi Vármúzeumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Babits Mihály Emlékházat, a sárospataki Rákóczi Múzeumot, a visegrádi Mátyás Király Múzeumot, a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteményt, a nyírbátori Báthori István Múzeumot, a balassagyarmati Palóc Múzeumot, a Villa Romana Baláca - Római kori villagazdaságot és romkertet, valamint a vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyet érinti.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum március 17-től határozatlan időre bezárnak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság összes bemutatóhelye, szálláshelye és erdei iskolája bezár. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden előre meghirdetett programja elmarad. A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra. A rendelkezés visszavonásig érvényes.