Felavatták a fertődi Esterházy-kastély gránátosházát

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély keleti gránátosház felújítása és fogadóépületté történő átalakítási munkálatai.

A 220 millió forintból megvalósult fejlesztés eredményeképpen a főszezonra egy korszerű fogadóépület várja majd a kastély látogatóit.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: A látogatók minőségi kiszolgálásához kialakított fogadóépülettel az volt a cél, hogy a kastély épületéből kiemeljék a turisztikai fogadópontot. Az új fogadóépületben nagyobb pénztári és recepciós kapacitás mellett saját üzemeltetésben ajándékbolt nyílik majd.

Új információs felületek, korszerű és magas minőségű szociális blokk létesültek megújuló energiára alapozva. Megújult, rendezett lett a keleti gránátosház környezete, az új modern kültéri információs táblák mind-mind a látogatok elégedettségének növelése céljából készültek. Az épületátadással egyelőre próbaüzem kezdődik meg.

A gránátosházak az Esterházy hercegi testőrség, a gránátosok őrségépületei voltak. A testőrök többek között a kastély díszkapuja mellett álltak díszőrséget. Több mint 150 testőre volt Esterházy „Fényes” Miklósnak, az egyik alapvető elvárás a testőrök válogatásakor az volt, hogy legalább 180 cm magasnak kellett lenniük. Egyenruhájukat maga a herceg tervezte: sötétkék kabát piros hajtókával, fehér mellény és harisnya, fekete medveprém kucsma sárga ellenzővel.

A felújítás célja egy, a kastélyhoz méltó fogadóépület kialakítása volt. A funkcióváltásnak köszönhetően a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttesének fogadópontját alakították ki, ami a jegypénztárral, ajándékbolttal és vizesblokkal együtt egy modern, elegáns, 21. századi igényeknek megfelelő fogadóhelységgé alakult.

A barokk terek és a modern funkció által megkívánt kortárs igények között, az új szerkezetek és elemek letisztult kialakításával teremtik meg az összhangot. Az épület berendezése minimalista vonalvezetésű és anyaghasználatú. A berendezés egyedileg tervezett elemekből készült, így még különlegesebbé téve a fertődi Esterházy-kastélyt, mint az első, meghatározó benyomást, amivel a kastélyba érkező látogató találkozik.

Forrás: turizmus.com