Fagyos a hangulat a jukkasjärvii jéghotelben

A világ egyik legizgalmasabb szállodája a svédországi Jukkasjärviben található Jéghotel (Icehotel).

A világ egyik legizgalmasabb szállodája a svédországi Jukkasjärviben található Jéghotel (Icehotel), amely minden tavasszal elolvad.

Ekkor a Torne folyóból származó nagy jégtömböket betakarítják és elraktározzák a tél kezdetéig, hogy újra felépítsék belőlük a hotelt.

Az idén 16 ország 33 művésze – egy speciális építőcsoporttal együtt – dolgozott a szálloda felhúzásán. Tizenöt egyedi lakosztályt is létrehoztak, olyan fantázianevekkel, mint például az Aranykor és az Egy este a színházban.Minden évben kialakítanak egy nagy termet is, amelyben különféle rendezvényeket, például esküvőket lehet tartani. Idén jégtéglákból felállítottak egy kültéri létesítményt is négy méter magas toronnyal, valamint egy jégparkot – írja a svéd Expressen.

A hagyományos nagy fogadócsarnok most is impozáns jégoszlopokkal és gyertyatartókkal köszöntötte a vendégeket. Az évforduló alkalmából egy kilátót is építettek, ahonnan a vendégek élvezhetik a panorámát és ráláthatnak a Torne folyóra. A lobbybárban népszerűek a jeges koktélok és a fagylaltkelyhek.

Yngve Bergqvist 30 évvel ezelőtt indította el egyedi projektjét. A szállodába az azóta eltelt időben több mint egymillió vendég érkezett a világ minden tájáról.

A jéglakosztályokon kívül a szálloda 72 „meleg”, azaz hagyományos szobával, külön bungalóval és apartmannal rendelkezik. A vendégek gyakran felváltva éjszakáznak a jégszobákban és a fűtött helyiségekben. Előfordul, hogy kint a hőmérséklet mínusz 40 fokra süllyed, ám a jégszobákban ez nem érződik, általában egy-két fokra hűl csak le a levegő. A jégágyakat vastag szőrmékkel bélelik ki. A hideg szobák száma évről évre változik.

A „jeges” szobákat december 13-án nyitották meg. A szálloda – amely 15 perces autóútra található a kirunai reptértől – egyik része egész évben nyitva tart, akárcsak a vendéglátó részlegek és a kortárs művészeti galéria.

Népszerűek a környékbeli vezetett túrák, ahol a helyi építészet, a rénszarvasok és az őslakos számik világa a legfőbb látnivaló. A vendégek ezenkívül téli sportokkal ütik el legszívesebben az időt.

Forrás: turizmus.com