Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül!

RAKUN Dobozközösség

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta hallhatunk; hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel, hol egy újabb állat pusztulását okozza. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek egy jelentős részét képezik az élelmiszerek csomagolóanyagai, és az elviteles dobozok is. Az Ocean’s Conservancy által 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart tisztító akció alatt talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. A megdöbbentő mennyiségű elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy, ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne. A természetbe kerülő műanyagok sokszor komoly környezeti problémát jelentenek, felboríthatják a természetes vizek, élőhelyek ökoszisztémáját, mellyel a klímaváltozáshoz is hozzájárulnak.

A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására megnövekedett étel házhozszállítás és -elvitel miatt az egyszer használatos csomagolóanyagok a bizonyított negatív környezeti hatásaik ellenére is a reneszánszukat élik; a vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is. “A Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, melynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására. A RAKUN Dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki egy olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is.” - mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa.

Ezzel az újrahasználati rendszerrel az indulása óta egy 9 emeletes háznyi egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A RAKUN Dobozközösség csapata a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét. “Szeretnénk, ha minél több étterem értesülne róla: a vendégeik számára fontos a környezetvédelem! Arra biztatjuk a közösségi média felhasználóit, hogy indítsunk együtt egy kommentcunamit, hogy minél többekhez elérjen a kezdeményezésünk üzenete. Ha tehát szeretnénk megváltani a világot egy kommenttel, gondoljunk a RAKUN Dobozközösségre, és üzenjünk a kedvenc vendéglátóhelyünknek: “Ha Rakun Dobozközösség elfogadóhely lesztek, én is többet járok majd ide! @rakuncommunity”- tette hozzá Szabó Eszter.

Rakun Dobozközösség youtube videója megtekinthető itt>>>>

Forrás: turizmusonline.hu