Egy fűszer számtalan gyógyhatása

A feketebors csökkentheti a gyulladást és javíthatja a vércukorszintet.  

A világ legtöbbet forgalmazott fűszereként a feketebors jól ismert erős ízéről és arról a képességéről, hogy szinte bármilyen sós ételt képes feldobni. Egészségre gyakorolt előnyeiről azonban nem lehet gyakran hallani.

Ezt az egyszerű fűszert már évszázadok óta használják nemcsak ételízesítőként, hanem gyógyászati összetevőként is, mivel csökkenti a gyulladást, amint azt a McCormick Tudományos Intézet is megjegyezte. Rengeteg jótékony növényi vegyületet és a piperin nevű erős antioxidánst tartalmazza, amely a feketebors csípősségét adja. A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban megjelent áttekintés szerint a piperin a szabad gyökök gátlásával védelmet nyújthat a szervezetben az oxidatív károsodás ellen.

A szabad gyökök olyan vegyületek, amelyek a szervezet természetes folyamatai során keletkeznek, például a táplálék energiává alakítása során, és amelyek számos öregedési tünetet okozhatnak. A Redox Report tanulmánya azt is bemutatta, hogy a feketebors hogyan képes csökkenteni az oxidatív stresszt. A tudósok öt különböző csoporttal végeztek ellenőrzött kísérletet, mely során megállapították, hogy a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó patkányok szervezetében sokkal kevesebb oxidatív stressz jelentkezett, amikor feketebors-kiegészítőt kaptak. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy a piperin jelentősen csökkentette az ízületi gyulladás tüneteit, és a bokaízületeket körülvevő gyulladást.

A feketebors javíthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét és csökkentheti a vércukorszint-kiugrásokat. A Hormone and Metabolic Research című szaklapban közzétett összehasonlító vizsgálatban a piperint fogyasztó patkányok jobban tudták szabályozni a glükózt. Míg egy másik tanulmányban a cukorbeteg egereknek, akiket naponta mérsékelt dózisú piperinnel etettek, a kontrollcsoporttal ellentétben jelentősen csökkent a vércukorszintjük. Továbbá egy másik szaklapban megjelent tanulmány szerint a piperin egy cukorbetegség elleni gyógyszerrel kombinálva jelentősebben csökkentette a vércukorszintet, mint a gyógyszer önmagában.

Miért hathat a piperin cukorbetegség elleni szerként? Mint a kutatók kifejtették, az antioxidáns bioenergetizáló hatású, ami azt jelenti, hogy a gyógyszereket könnyebben elérhetővé teszi a szervezetben. Emellett segít az emésztés javításában is, ami jobb glükóz-inzulin egyensúlyt eredményezhet. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a feketebors nagyon nagy adagja a vércukorszint megugrását okozhatja, mivel képes növelni a tápanyagok felszívódását. Valójában a mérsékelt adag a legjobb.

A feketeborsban található piperin még az agyműködés javításában is kulcsfontosságú lehet. Az antioxidáns védelmet nyújthat az agyi neuronok degenerációja ellen, ezáltal csökkentheti az olyan betegségek kognitív károsodását, mint az Alzheimer-kór. A tudósok megjegyzik, hogy a piperin jelentősen növelte a memóriateljesítményt és csökkentette a neurodegenerációt az Alzheimer-kórban szenvedő állatokban. Bár további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez, a kutatók úgy vélik, hogy az antioxidáns javíthatja az agy dopamin- és szerotoninszintjét. A dopamin és a szerotonin kulcsszerepet játszik a memóriaképzésben, így e két vegyi anyag növekedése javíthatja az emberek memóriáját.

Melyik fajta bors a legjobb, ha nagy mennyiségű piperint szeretnénk fogyasztani? Bár minden borsszem piperintartalma a termőhelytől függően változik, a feketebors tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiséget. A fehérbors hasonló mennyiséget tartalmaz, néha többet is, ugyanis a borsnövény ugyanazon bogyóiból készül, mint a feketebors. Az egyetlen különbség, hogy a külső réteget eltávolítják. A bors egyéb, magas antioxidáns-tartalmú formái közé tartozik a zöld és a piros bors is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu (womansworld.com, Molnár Dorottya fordítása)