Budapesti Tavaszi Fesztivál

az idei fesztivál ingyenes és online lesz  

Húsvét után, április 9-18. között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), amely idén ingyenes lesz és 10 napon át online formában jelentkezik.

A szervezők ezzel a kulturális élménysorozattal segítenek a hónapok óta korlátozások között élők számára elviselni a bezártságot, egyben folytatják a felbecsülhetetlen értékű fővárosi fesztivál hagyományát – hangzott el a Budapesti Tavaszi fesztivál Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatón.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981 óta az ország egyik legnagyobb és legnívósabb kulturális fesztiválja. A több generáción és politikai rendszeren átívelő összművészeti eseménysorozat 40 éve állít színpadra meghatározó hazai és külföldi előadókat, egyedülálló kulturális színfoltot teremtve a fővárosban. A pandémia miatt a fesztivál 2020-ban elmaradt, idén azonban Budapest az online térben éleszti újra a hagyományt.

Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a tájékoztatón elmondta, hogy a négy évtizedes múlttal bíró eseménysorozat a város számára kiemelten fontos jelentést hordoz, hiszen karnyújtásnyira hozza a kultúrát a városban élőkhöz és az ide látogatókhoz.

Budapest ezekben a nehéz időkben is fontosnak tartja, hogy megőrizze azokat az értékeket, amelyekre büszke lehet, és amelyek összekötik az itt élőket. A Budapesti Tavaszi Fesztivál pedig egy ilyen érték, amire a főváros vigyáz és vigyázni is fog – hangsúlyozta.

Faix Csaba, a fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatója rámutatott, hogy a BTF mindig is világszínvonalú eseménysorozatot jelentett idehaza, amelyet a magyar tehetség és a külföldi sztárok jelenléte keretezett. A közönség számára pedig 40 éve nyújt igazi fogódzót a tavaszi időszakra, találkozási, művelődési és szórakozási teret kínál családoknak és barátoknak. Múltjával, az általa megszólítottakkal történelmileg elvitathatatlanul Budapest részévé vált.

„A mi célunk, hogy fesztiváljainkkal közelebb menjünk az emberekhez, és olyan élményt adjunk nekik, amitől erőre kapnak a hosszú bezártság után” – mondta el Faix Csaba.

Idén ezt a korlátozások idején úgy tudjuk megtenni, hogy az egész fesztivált streameljük, és bárki ingyen megnézheti az otthonában, ahová sajnos már túl régóta be vagyunk zárva – tette hozzá.

Miben lesz új az idei fesztivál?

Az online megvalósulás miatt 2021-ben előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak – emelte ki Faix Csaba. Mint mondta, a szervezők mindennap egy highlight eseménnyel készülnek, ami méltó módon merít a fesztivál 40 éves tradíciójából. Ezeket mai, aktuális kísérőrendezvények egészítik ki, összekapcsolva a múlt hagyományát a jelen irányaival.

Így az idei fesztivál egyfajta virtuális, retrospektív tárlata lesz az elmúlt évtizedeknek, miközben friss eseményekkel és élményekkel látja el a képernyők előtt ülőket. Minden előadás ingyenesen követhető lesz online felületen.

A Budapest Brand nZrt. médiapartner bevonásával biztosítja, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljon a fesztivál.

A részletes programokat később, az eseménysorozat indulása előtt jelentik be a szervezők.

Forrás: turizmus.com