Budapest. Az első aranykor

Budapest 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Magyar Nemzeti Galéria. 

A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.

A tárlaton először láthatja a közönség a német képeslapkészítő cég 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeit, amelyeken az emblematikus épületek mellett nemegyszer kis utcai történetekben bukkannak fel a nagyvárosi hétköznapok. A képeslapok a rohamos léptekben fejlődő századfordulós Budapestnek az idelátogatók számára legvonzóbb helyszíneit mutatják be, fókuszukban számtalan pompás, akkor még fiatal épülettel, melyek ma is ikonikus büszkeségei városunknak.

A képeslapfotókat a svájci származású Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és lelkes hobbifotós felvételei egészítik ki. Schoch Frigyes 1900 körül vásárolt egy sztereokamerát, amellyel Erdélytől Budapesten és Ausztria havas hegycsúcsain át az Adriáig sok különleges életképet, panorámafelvételt és képsorozatot készített. Schoch Frigyes egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt: sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest. A korabeli fotókon látható épületek, helyszínek egy része mára jelentősen átalakult, vagy – fájdalmasan sok esetben – megsemmisült a háborús pusztításban. A kiállítás ezért a korabeli felvételek mellett bemutatja az ábrázolt helyszínek későbbi sorsát vagy mai képét is.

Forrás: mng.hu