Botaniq Turai Kastély

Megnéztük. Csodás hely!

Elvonulni a nagyváros zajától, magunk mögött hagyni a rohanó mindennapokat, önfeledten élvezni a természet, a gondoskodás és az elegancia kényeztető nyugalmát – ez az, amire mindannyian vágyunk.

Különleges növényekből komponált park öleli körbe a büszkén pompázó épületet, amely rejtett kincseivel tanúskodik a zsenialitás csodájáról és a történelem viharos esztendőiről – ma már így hívja varázslatos utazásra vendégeit a Botaniq Turai Kastély.

A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek.

A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt. 

Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének.

A Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából azonban egy cikk sok más mellett arra is fényt derített, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt.

A kastélyban a kor minden építészeti bravúrja felfedezhető volt. A korszerű központi fűtés mellett étellift és villanyáram is beépítésre került. Minden szintre helyeztek fürdőszobákat, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

Nemcsak az épület enteriőrjében, de azon kívül is elsődleges szempont volt a minőségi kivitelezés, hiszen a kastély látványos parkjában részben esővízzel működő öntözőrendszerrel gondoskodtak a növények vízellátásáról. A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakították ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb, tájképies jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukción.

A Kastély sorsa

A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyárilakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben elhunyt.

A történelem viharos esztendői sajnos a magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került.  Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt.

A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen.  Látványosabb felújítási munkák 2011-ben történtek, amikor megújult az óratorony, valamint a kastély egyik legimpozánsabb részének, a pálmaháznak a tetőszerkezete.

A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállítás része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor munkatárs dolgozott a kőelemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után szolgálunk fel. Az aktuális időpontokról és foglalással kapcsolatban kérjük hétköznap reggel 09:00 és délután 17:00 óra között, a sales@botaniqcastle.com címen érdeklődjön.

A hotel 18 lélegzetelállítóan szép szobával és lakosztállyal, valamint egy kivételesen impozáns lakosztállyal, a Schossberger Lakosztállyal rendelkezik. A kastély mind a 19 szobájában megtalálhatóak: rendkívül magas minőségű, kézzel készített kasmír matracok, káddal és/vagy zuhannyal felszerelt fürdőszoba, nagyméretű széf elektromos csatlakozóval, bőséges minibár, 55” okostelevízió 80 adóval és nyelvválasztási lehetőséggel, Wi-fi, prémium kávé és teaválogatás, kilátás a páratlan 10 hektáros kastély parkra. A szobák kapacitása maximum 2 fő, a lakosztályok pótágyazhatók.

A Botaniq kastélykert virágai és növényei által inspirált Spa prémium szolgáltatáskínálata mellett a hotel vendégei közel 400 négyzetméteren élvezhetik a Finn szauna, a gőzkabin, a sószoba előnyeit. A tökéletes relaxáció elérését meleg vizes kül- és beltéri medencék, pihenőtér is támogatja.