Borünnepek Budapesten, Sopronban

Huszonnyolcadszor nyitja meg kapuit 2019. szeptember 5-8. között Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. 

A világörökségi helyszínen, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Idén az „Egri Bor Most” kezdeményezés keretében kiemelt figyelmet kap az Egri borvidék. Természetesen a kiváló borokhoz és szakmai programokhoz színes gasztronómiai kínálat és számtalan koncert társul.

A világviszonylatban is különleges, évente több száz kiállítót felvonultató, és több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál Európa legszebb szabadtéri boros rendezvénye. A történelmi helyszín lélegzetelállító panorámája, a csodálatos hazai és külföldi borok, a kiállítók elhivatottsága, az izgalmas szakmai és kulturális programok, valamint a közönség nyitottsága egyaránt hozzájárulnak a fesztivál évről-évre növekvő jó híréhez. A siker egyik legfontosabb kulcsa a folyamatos fejlődés, ezért minden évben arra törekednek a szerzvezők, hogy mindig kicsit többet és azt egyre jobban valósítsák meg.

A programot megtekintheti itt>>>

Ízes Magyarország: Soproni Szüreti Napok

Luka Enikő szerint a borok nem csupán kellemes nedűk, hanem palackba zárt könyvek. S ezek a „palackba zárt könyvek” mesélnek, a városról, az emberről és sorsokról – véli a soproni borásznő.

Ezt a szép gondolat választották a szeptember 6. és 8. közötti fesztivál mottójául. Az ódon hangulatú Várkerületben szüreti felvonulással, szőlőpréseléssel veszik kezdetüket a programok.

A kitelepülő pincészetek karakteres borai jól csúsznak a poncichterek– a helyi szőlősgazdákat nevezték így – hagyományos ételeire, mellettük a gasztronómiai kínálatban a sajt és a csokoládé kap főszerepet.

A kézműves kirakodóvásáron jelen lesznek olyan régi mesterségek űzői, mint például a kosárfonó vagy a kádár, de szüreti koszorút is készíthetünk. Az egyik sátorban arról hallhatunk, hogyan hasznosítják a szőlőmagot a szépségápolásban.

Mindeközben néptáncosok, valamint különféle zenei műfajokat képviselő előadók szórakoztatják a közönséget a nagyszínpadon és a belvárosi udvarokban.

3 hely, amit látni kell a környéken

Storno-ház: A Fő tér barokk sarokházának kiállítása az egykoron itt élt művészcsalád gyűjteményét mutatja be. A szép bútorokkal és régiségekkel megrakott szobák a 19. század végének lakáskultúra-divatjáról is képet adnak.

Taródi vár: A különös modern kori erődítmény nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri, aki 150 vasúti kocsira való követ és téglát épített bele a falakba.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház: A kőfejtőben kialakított őslénytani témaparkot és színházi kulisszákat akár soproni színészek által vezetett túrán is bebarangolhatjuk.

 Infó: turizmus.sopron.hu