Bokréta került az épület tetejére

2023 nyarán nyit a Vörösmarty térnél a Hotel Dorothea Autograph Collection  

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által körülhatárolt tömbben épülő komplexum: kitűzték a bokrétát, amely jelzi, hogy az épület elérte szerkezetkész állapotát.

Budapesten, a Vörösmarty téren egy szállodából, exkluzív lakásokból és szolgáltatóegységekből álló épületkomplexumot alakít ki a BDPST Group és a Cretum Csoport tulajdonában lévő Dorottya Investment Zrt.– közölte a komplex kivitelezést végző Market Építő Zrt.

Mint írják, a beruházás előkészítése – mely a művészettörténeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetett – több mint két évig tartott. Az előkészítést követően, 2019 júliusában indultak meg a kivitelezési munkálatok, melynek keretében a teljes épülettömb kétharmadában egy ötcsillagos szállodát alakítanak ki Hotel Dorothea Autograph Collection néven, összesen 216 szobával.

A komplexumban külsős vendégek által is látogatható éttermek, konferenciatermek és wellness-szolgáltatások is megtalálhatók majd. Az épülettömbben helyet kap továbbá 28 darab exkluzív lakás, további két étterem, köztük egy sky-étterem és egy kaszinó is. A beruházás végén összesen csaknem bruttó 35 ezer négyzetméternyi alapterületet ad át a kivitelező.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész stúdió, a Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a Market Építő Zrt. végzi a komplex kivitelezést úgy, hogy a szállodai rész tekintetében a magyar előírásokon túl a közel ezeroldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartja.

Nem mindennapi volumenek
A bontási és szerkezet megerősítési munkálatok közel egy évig tartottak, ennek során mintegy 25 ezer köbméternyi épületszerkezetet távolítottak el, speciális megtámasztásokat és merevítéseket alkalmazva.

A mélyépítés csaknem egy évet vett igénybe, amely során megtörtént a meglévő épület aláalapozása és a pinceszint süllyesztése is. A résfalazás a projekt egyik nehezített feladata volt, mivel ennek az épülettömbnek az esetében a résfalas gödör nem egy szokványos téglalap forma volt, hanem egy legalább tizenöt különböző sarokkal rendelkező terület, mivel le kellett követnie a művészettörténetileg értékes műemléki területeket, köztük a műemléki lépcsőházat is.

A munkafolyamat részeként az 1250 négyzetméteres üvegtető kialakítására egyedi gyártású, 4,5x3 méteres osztatlan üvegtáblákat emeltek be, melyek súlya egyenként 1,3 tonna volt. Az üvegtetőt összesen 89 darab üvegtábla alkotja, amelyek különleges íves formával rendelkeznek.

Az építkezés volumenét jól érzékelteti, hogy a szerkezetbe 2000 tonna betonacélt és 300 tonna tető acélszerkezetet építettek be. A komplexumban 15 darab lift kap helyet, melyhez összesen 115 beszállóhely fog tartozni. A munkálatok során számos egyedi megoldást és technikát alkalmaz a Market, ezek közül külön említést érdemel a belső homlokzat tervezése és az üvegtető acélgerendák burkolása.

Különböző építészeti stílusok keverednek
Az építkezés számos kihívást rejt magában. A projekt három különböző korszak épületeit kapcsolja össze egy összefüggő épületkomplexummá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az 1910–1913 között épült egykori Mahart-székház, a Vörösmarty tér felől az 1937–38-ban Münnich Aladár tervei szerint épült egykori Futura-ház, a Wekerle utca felől pedig az 1871–73-ban Wéber Antal tervei alapján épült egykori bank székház.

Mivel a három épület más-más korban épült, szerkezeti kialakításuk is nagyban eltér egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is. Az épületek homlokzatait az utcafronton eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvart pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett belső átriummal alakítják ki.

A három épületen egymással összhangban egy egységes, kortárs megjelenést kap a belső homlokzat. A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. A több mint 1000 négyzetméteres belső tér a második emeleten fog egyesülni, különleges atmoszféráját a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a burjánzó belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső biztosítja majd.

A kivitelező tájékoztatása szerint az épületkomplexum munkálatai tervszerűen haladnak: a Hotel Dorothea ötcsillagos szálloda és az éttermek átadásának tervezett időpontja 2023 nyara, míg a lakások 2023 őszén készülnek el.

Forrás: turizmus.com