Beethovennel a szabadban

A martonvásári Brunszvik-kastély kertje az egyik legromantikusabb park Magyarországon.   

Nem csoda, hogy Beethovent is magával ragadta a hely szépsége, és ha lehet hinni a szóbeszédnek, akkor nemcsak a természet bujasága, hanem a Brunszvik nővérek bája is vonzotta a mestert, így kedvenc tartózkodási helye lett.

A kastély parkjában álló színpadon nyaranta felcsendülnek a zeneszerző melódiái. A Nemzeti Filharmonikusok „Beethovennel a szabadban” címmel ad koncertet három szombat este is júliusban. Az idei programfüzetből kimaradnak a komoly mondanivalójú, páratlan szimfóniák. Helyettük a könnyedebb, páros szimfóniák jutnak főszerephez, hogy játékosságot és derűt vigyenek a fák lombjai alá.

2022. július 02., szombat, 19.00 
Az idei Beethoven-estek nyitókoncertje felejthetetlen zenei élményeket ígér. Az először felcsendülő darab, a Coriolan-nyitány még drámai hangvételű, de az utána következő művek már békés (D-dúr hegedűverseny), derűs, olykor humoros (II. szimfónia) színezetűek. A koncert szólistája Kállai Ernő világjáró virtuóz és elismert kamaramuzsikus lesz. Vezényel Kocsár Balázs, a hazai karmestertársadalom középgenerációjának prominense, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

2022. július 09., szombat, 19.00
Az estet egy derűs bevezető, a Prométheusz-nyitány indítja, amit Beethoven 1801-ben komponált. Ezt követi a hat évvel később keletkezett C-dúr mise, ami nem nyerte el maradéktalanul megrendelője, II. Esterházy Miklós herceg tetszését. Zárásként pedig folytatódik a páros szimfóniák sora (IV. szimfónia), ami a másodikhoz hasonlóan szellemes, energikus és könnyed. A mise négy szólistája a hazai vokális előadóművészet élvonalát képviseli: Bakonyi Anikó, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István. A koncert karmestere, Antal Mátyás szorosan kapcsolódik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar együtteseihez: a zenekarnak évtizedekig fuvolaművésze, a kórusnak negyedszázadon át karnagya volt.

2022. július 16., szombat, 19.00
A Nemzeti Filharmonikusok zárókoncertjén két F-dúr mű keretez egy vokális kompozíciót. Az 1808-ban elkészült VI. („Pastorale”) szimfónia a falusi élet szépségét, ember és természet harmóniáját dicsőíti. Az 1812-ben keletkezett VIII. szimfónia a súlyos és erőteljes V., VI. és VII. után átmeneti visszatérés a klasszikus hagyományokhoz. A két páros szimfónia közé ékelődik az Ah! Perfido (Ó, hűtlen) hangversenyária, amit a fiatal magyar énekesgeneráció kiemelkedő tehetségű tagja, Horti Lilla tolmácsol. A pulpituson Török Levente vezényel, aki a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett, 2018 óta az Ulmi Színház első karmestere, 2021 nyarán pedig megnyerte a valenciai Llíria 1. Nemzetközi Karmesterversenyét.