Állatkert lett a Vác melletti RoBirtok

A RoBirtok Élményközpont egy festői szépségű zsákfaluban, Kosdon 2019-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Szeptemberben fontos mérföldkőhöz érkezett a birtok, megkapta az engedélyt állatkert üzemeltetésére.

A családi birtok és élményközpont fő célja, hogy megismertesse a családokat a vidéki élet szépségeivel, előnyeivel. Céljuk megmutatni, hogy az önellátó gazdálkodásnak, a magyar hagyományok ápolásának, a falusi ételek és a sütemények újbóli felfedezésének milyen nagy az összetartó ereje.

A látogatók hozzáértő állatgondozók kíséretében, vezetett program keretén belül ismerkedhetnek meg a birtok állataival. Kipróbálhatják a tehénfejést, bátran bemehetnek a dámszarvasokhoz, az emukhoz, az ormányos medvékhez, vagy a bárányokhoz. Körülnézhetnek a baromfiudvarban, részt vehetnek a mangalicák etetésében, nyuszikat simogathatnak, vagy alpakát is sétáltathatnak, de akár a lovaskocsizást, vagy a lovaglást is megtapasztalhatják.

Azt szeretnék, hogy a családok felfedezzék a falusi élet szépségeit és olyan tevékenységeket próbáljanak ki, amelyekre a rohanó világban már kevés lehetőség van. Az állatok gondozása, etetése, a közösen eltöltött idő, a háziállatokért érzett felelősség, a ház körüli munka megosztása, a természet szeretete, a közös kirándulások mind-mind olyan elfoglaltságok, amelyek összekovácsolják a családot. Fontosnak tartják a gasztronómiai hagyományok megőrzését és ápolását is, ezért minden hétvégén kemencében, bográcsban készült házias ételeket kínálnak a vendégeknek.

A birtokon kezdetben csak háziállatok éltek, de idővel egzotikus fajok példányai is érkeztek. 2023 tavaszán duplájára nőtt a látogatható terület mérete, szeptemberben pedig fontos mérföldkőhöz érkezett a birtok: megkapta az engedélyt állatkert üzemeltetésére, így lehetőség nyílt arra, hogy újabb fajokkal bővüljön a terület. A RoBirtokon immár 8 hektáron, 18-féle állatfajjal találkozhatnak a látogatók, köztük sokukat valóban testközelből figyelhetik meg, és meg is érinthetik, etethetik, gondozhatják őket.

A RoBirtokon tovább folytatódnak a fejlesztések. Megépült az akár 50 fő befogadására is alkalmas rendezvénypince, új állatok érkezéséről folynak tárgyalások, és elkészültek az új apartmanházak tervei is – tájékoztattak a tulajdonosok.

Forrás: turizmus.com