A pékek válasza a járványra:

karanténkalács

Önkéntesek bevonásával az egyik budapesti toppékség elindította a Karanténkalács-akciót. Bárki, aki vállalja a feltételeket, csatlakozhat hozzá.

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség, az ínyencpéksüteményeiről ismert A Table! alapítói most önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visznek házhoz.

Ezt Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállításként most indították el. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között.

Az első házhoz szállítók a főváros idősek lakta részében juttatják célba a csomagokat. A kezdeményezés facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az idősek kenyérellátásáról.

A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban. Az előző nap leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.

„Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A Table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre.

A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megadott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást. Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.

Forrás: Turizmus Online