A MaReSz korábbi nyitást sürget

a szakmai rendezvények számára

A MaReSz pártolja a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fokozatos feloldását célzó Magyar Turisztikai Program Alapítvány-javaslatot, ugyanakkor a szakmai rendezvényekre vonatkozóan korábbi nyitást sürget.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, több fórumon is jelezte, hogy jelenleg nincs kiszámítható és egységesen értelmezhető kormányzati kommunikáció arra vonatkozólag, mikor és hogyan lehet ismét rendezvényeket tartani Magyarországon. A MaReSz elnöksége egyetért a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) minapi előterjesztésével, hogy a szakmának világos és tervezhető kormányzati iránymutatásra van szüksége a rendezvényszervezés fokozatos újraindulási lehetőségeiről.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége a jelenlegi újranyitási ütemtervben nehezen tudja értelmezni azt, hogy ha védettségi igazolvánnyal el lehet menni színházba, moziba, akkor ugyanannyi ember, egy színházteremhez hasonló konferenciateremben, szigorúbb higiéniai protokoll mellett miért nem vehet részt egy szakmai konferencián – írták a közleményben.A szövetség azt javasolja, hogy a kisebb, beltéri, maximum 200 fős professzionális, szakmai vagy tudományos rendezvények (többek közt sajtótájékoztatók, céges és egyéb oktatások, továbbképzések, partnertalálkozók) védettségi igazolvány birtokában, a mozikhoz és színházakhoz hasonlóan, engedélyezve legyenek. A 4,5 milliomodik oltás beadását követően pedig javasolják, hogy a kormány vonja vissza az általános rendezvénytilalomra vonatkozó rendeleteket, lehetővé téve a nagyobb létszámú kongresszusok, szakmai, tudományos, oktatási, továbbképző események, vásárok, kiállítások, roadshow-k megrendezését.

Az MTPA javaslatához hasonlóan a MaReSz is megalapozottnak tartja, hogy az 5 milliós átoltottságot elérve a megfelelő védelmi intézkedések, illetve a résztvevők védettségének igazolása mellett engedélyezzék a zenés-táncos események megvalósítását.

Hangsúlyozzák, hogy az üzleti rendezvények nélkülözhetetlenek a gazdaság újraindításához. Az iparág multiplikátor hatásának köszönhetően a teljes piaci szektort érinti. A több mint 100 ezer embert foglalkoztató ágazatnak kiszámítható és tervezhető iránymutatásra van szüksége a cégek fennmaradása és a munkaerő megtartása érdekében.

A szövetség hisz abban, hogy a jól működő gazdasági élethez nélkülözhetetlen rendezvények megfelelő biztonsági előírások mellett, jól kontrollált körülmények között biztonságosan megrendezhetők.

Forrás: turizmus.com

Fotó: 123rf.com/ A MaReSz szerint a maximum 200 fős szakmai rendezvények biztonságosan megtarthatók a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára