7+1 tipp, hogyan védekezz a meleg ellen

Néhány egyszerű trükk segítségével még a forró napokon is élvezhetjük, hogy végre nyár van!

A hőség kivétel nélkül mindenkire hatással van. Legveszélyeztetettebbek persze az idősek, a betegségben szenvedők és a gyerekek, de az sem kerülheti el a közvetett hatásait, aki reggeltől estig légkondicionált helyiségben tartózkodik.

Lássuk hogyan hat a meleg az emberi szervezetre!

A hosszú időn át tartó magas hőmérséklet mellett a szervezet rengeteg folyadékot és ásványi sókat veszít a verejtékezéssel, ami fáradékonysághoz, álmatlansághoz, fejfájáshoz, vérnyomáseséshez és akár ájuláshoz is vezethet. Ha a külső hőmérséklet annyira magas, hogy a verejtékezés sem segít, akkor a testhőmérséklet túl magas lesz, ami hőgutához vezet. Ezt onnan ismerjük fel, hogy a bőrünk száraz, kipirult, forró, a pulzusunk nagyon szapora, a testhőmérséklet pedig 40 ˚C körüli. Tudatzavar, görcsök, eszméletvesztés is bekövetkezhet. Azonnal kezelést igényel, mert életveszélyes állapot!

Most, hogy tudjuk mivel állunk szemben, néhány egyszerű trükk segítségével még a forró napokon is élvezhetjük, hogy végre nyár van!

1.           Először is igyál minél több vizet (nem agyon cukrozott kólát, meg gyümölcsleveket, hanem vizet!) és ügyelj arra, hogy a környezetedben élők is figyeljenek erre. Vegyél egy másfél literes műanyag palackot, és hagyj az alján 1-1,5 dl ásványvizet! Ezt rakd be a fagyasztóba éjszakára! Másnap reggel töltsd fel az üveget vízzel és dobd fel citrom vagy lime szeletekkel, pár darab menta levéllel! Erre a célra alkalmas a szárított borsmenta is.

Jeges limonádé a forró napokra

2.           A meleg megnehezíti az éjszakai elalvást. Ahhoz, hogy nyugodt legyen az éjszakád és másnap teljesen kipihenten vághass bele az új napba, reggel és este szellőztess, csinálj egy kis kereszthuzatot és mielőtt elindulsz otthonról, sötétíts be, húzd le a redőnyt és húzd be a függönyöket! Ha ez nem használ, és úgy érzed a lakásod üvegházzá változott, ragassz az ablakokra alufóliát! A látvány ugyan nem szép, de a vékony fémréteg visszaveri a fényt. Éjszakára vigyél be magadnak vizet, arra az esetre, ha felébrednél. Végül pedig rakj egy levendula illatzsákot a párnád mellé, ami garantáltan szebbé varázsolja az álmaidat.

3.           A meleg napokon próbáld meg kerülni a főzést és a sütést. Vagy főzz meg előre, néhány napra, vagy inkább rendelj valamit! Ha ragaszkodsz hozzá, hogy csak az általad ellenőrzött ételek kerüljenek a család asztalára, akkor készíts könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket. Például szeletelj fel néhány almát és őszibarackot. Dobd őket a turmixgépbe, öntsd fel egy kevés tejjel és tejszínnel, fűszerezd meg egy kis fahéjjal és kész is a nyári gyümölcsleves. Ha úgy érzed nem elég édes, rakhatsz bele nyírfacukrot!

4.           Javaslom, hogy ezeken a napokon messziről kerüld el a kávét, illetve az alkoholt. Kávé helyett készíts jeges teát! Ha egy esküvő, szülinap vagy egy nehéz hét után mégis a pohár fenekére nézel, a másnaposságot enyhíti a szódabikarbóna. Ha aznap este, vagy másnap reggel beveszel egy teáskanálnyit, negyed órán belül enyhül a kellemetlen macskajaj!

Hűsítő jeges és gyümölcsös teák a legjobb frissítők a kánikulában

5.           Próbáld meg elkerülni a nehéz krémeket és az erős sminket. Egy kis naptejen kívül bőven elég a szempillaspirál és egy ajakápoló. A pirosítást most inkább hagyd a napra! Persze sokan nem vagyunk hajlandóak kilépni smink nélkül az ajtón. Ez esetben legalább esténkét gondoskodjunk arról, hogy 100%-ban lemossuk a festéket és az arcunkra került port és szennyeződéseket. Ehhez nyújt segítséget egy különleges mikroszálas kozmetikai kendő, amivel vegyszermentesen, kizárólag víz segítségével frissítheted fel az arcodat!

6.           A szemedet mindenképpen óvd napszemüveggel! A hunyorgás nem tesz jót a bőrnek, de ami nagyobb probléma lehet, hogy a közlekedés során nem veszel észre valamit. A vásárlásnál figyelj oda, hogy mindenképpen UV szűrős legyen! Ez azért fontos, mert a szemüveg sötét lencséje miatt, a pupilla kitágul és ha nincs UV szűrő a szemüvegben, sokkal több káros sugarat nyel el, így nemhogy megvéded, hanem károsítod is a szemedet. Gondoskodj arról, hogy a szemüveged mindig tiszta legyen. Ezt leghatékonyabban optikai törlőkendő segítségével tudod elérni.

Hogy jobban láthassalak...

7.           Ha azon szerencsések közé tartozol, akik légkondicionált helyiségben élhetik át ezeket a forró napokat, akkor is van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani. Figyelj arra, hogy ne legyen drasztikusan nagy eltérés a benti és a kinti hőmérséklet között, mert könnyen megfázhatsz, főleg akkor, ha ki- bejárkálsz! Ne ülj közvetlenül a légkondi fújás-irányába, mert megfájdulhat a fejed, a nyakad a füled! Ügyelj rá, hogy a klíma berendezés mindig tiszta legyen, mert az általa terjesztett gombás fertőzések nem városi legendák! A légkondicionált levegő nagyon szárít. Használj a szemedre műkönnyet, az arcodra és a kezedre pedig gyorsan felszívódó krémet, vagy ha inkább a természetesség híve vagy, akkor kakaó vajat vagy shea vajat!

+1 Végül pedig! Figyelj a körülötted lévőkre! Gondoskodj arról, hogy a gyermekeid idősebb rokonaid elengedő vízhez jussanak, árnyékos helyen tudják tölteni a napjaikat! A gyerekeket 11 és 15 óra között inkább ne vidd el a játszótérre, keressetek benti elfoglaltságokat! Vigyázz a körülötted élő állatokra! Biztosíts nekik friss, hideg vizet, és árnyékot! Nem utolsó sorban pedig figyelj embertársaidra is! Ha hőguta jeleit tapasztalod valakinél, hívj segítséget!

Igyekezz hűteni magad, de ne legyél hűvös! ;)

Forrás: biowellnatura.hu