XX. Egri Bikavér Ünnep

Július 7-10. között harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XX. Egri Bikavér Ünnepen.

Július 7-10. között harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XX. Egri Bikavér Ünnepen. Eger legnagyobb fesztiválján számos koncert, családi és szabadidős program ígér felhőtlen kikapcsolódást.

Az Egri Bikavér Ünnep az évek során Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. A négy napon át tartó programsorozaton több tízezer emberre számítanak, akiknek az egri belváros szomszédságában, a kivételes adottságú Érsekkert környezetében igazi borgasztronómiai élményben lehet részük.

A fesztiválon ott lesz az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint száz féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint tokaji bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig ebben az évben is éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. Az idei Egri Bikavér Ünnepen először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, így a fesztivál díszvendége ebben az évben a Tokaj-Hegyalja Világörökségi borvidék és turisztikai célterület lesz.

Ahogyan a korábbi években, most is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl számos koncerttel és kiegészítő programmal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. Két helyszínen több tucat zenekar szórakoztatja majd a vendégeket.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők.

A XX. Egri Bikavér Ünnepen hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére. Ez az a nedű, amelyet az Egri borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból úgy, hogy a bikavér minden tekintetben megfeleljen a Magyarországon elsőként megfogalmazott Egri Bikavér Eredetvédelmi Szabályzatnak. 1998 decemberében hirdették ki, hogy 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült az Ezredforduló Egri Bikavére, amelyre ettől kezdve fogadtak el egy 12 ezer 500 palackos előjegyzést. A díszes tokodi palackokba töltött bort először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, amelyet most, 17 évvel később ismét megkóstolhatnak és megvásárolhatnak a borkülönlegességek rajongói.