World Press Photo a Magyar Nemzeti Múzeumban

Október 23-ig tekinthető meg a World Press Photo kiállítás, a nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat idén helyszíne tekintetében is újdonságot jelent ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat.

Október 23-ig tekinthető meg a World Press Photo kiállítás, a nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat idén helyszíne tekintetében is újdonságot jelent ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat. A Néprajzi Múzeum költözése miatt az egykori kúria épületéből a magyar történelem és emlékezet szimbolikus palotájába tette át székhelyét a kiállítás.

A Nemzeti Múzeum gyűjteményei, eddigi kiállítási programja több tekintetben is erősíti a World Press Photo üzenetét. Az intézmény fotóarchívuma, a Történeti Fényképtár egyike a legjelentősebbeknek az országban. A múzeum már a 19. század közepe óta gyűjti a magyar és egyetemes történelem, életmód, kultúra vizuális dokumentumait.
Ugyancsak újdonság a World Press Photo közönsége számára, hogy idén a digitális média alkotásainak köszönhetően bővül a látogatói élmény. Magyarországon most először mutatkoznak be a World Press Photo „Digital Storytelling” verseny győztesei. A kiállításban bemutatott filmek folyamatos mozi élményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti. A kiállítás jelentősége ugyanakkor több mint egy kiemelkedő vizuális élmény, hiszen a bemutatott alkotásokon keresztül a látogató jobban megértheti a világban zajló folyamatokat. A kiállítás 134 képét a nemzetközi zsűri 73 044 fotóból válogatta Amszterdamban. Ezt a hatalmas képanyagot 125 országból 4548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában. Az évente megrendezett kiállítás fontos része a nemzetközi és a magyar kulturális életnek egyaránt: a világ 45 országában 100 helyszínen több mint négy millióan látogatják. A World Press Photo kiállítás 41. éve folyamatosan jelen van Budapesten. A kiállítás szervezője már huszonnyolcadik éve a Herald Europa, felelős koordinátora Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak.

A mostani tárlat szintén a világra figyelést, a világ felé nyitást, életünk több féle relációban létező alakulását hívatott dokumentálni. A szélesebb látogatói közönség így a magyar történelem értékeivel, fordulataival párhuzamosan ismerheti meg saját korunk tágabb környezetének kihívásait, problémáit, más népek életét. A naturArt – 25 év legszebb természetfotói című kísérő kiállítás pedig környezetünk védendő értékeire kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás meghosszabbított nyitva tartással látogatható minden pénteken, szombaton és vasárnap valamint a kiállítás utolsó napján 10.00–20.00 óráig.