Szarvasi Szilvanapok

Szeptember 9-11. között immár 19. alkalommal rendezi meg Szarvas városa, a Cervinus Teátrum szervezésében a hagyományos Szarvasi Szilvanapokat. 

Szeptember 9-11. között immár 19. alkalommal rendezi meg Szarvas városa, a Cervinus Teátrum szervezésében a hagyományos Szarvasi Szilvanapokat, amely mostanra a város és vonzáskörzete legnagyobb gasztronómiai eseménye lett.

Idén is várják a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy hétvégét a Körös parti kisvárosban. A három nap alatt több színpadon és több helyen rendeznek kulturális programokat, koncerteket, gyermekprogramokat. Természetesen lesz szilvás gombóc, és szilvás ételek is, valamint a pálinkák minősítése sem marad el. Az elmúlt években már nagy siker volt a szilvás sütemények receptversenye, amelyet idén is meghirdetnek, az olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna zsűri elnök vezetésével.

A háromnapos fesztivál péntek délután felvonulással és nyitóünnepséggel indul, majd koncertekkel és egyéb hagyományőrző programmal folytatódik egész vasárnap délutánig. A rendezvény teljes időtartamára a belépés ingyenes.

A szarvasi szilva igazi hungarikum. A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és a 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett.

A programokról bővebben>>