Szálláshely és rendezvényközpont lesz a turai kastélyból

A Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére.

Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában. A műemléki védelem alatt álló épület mellett a rekonstrukció érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező kastélyparkot is.

A felújítás elérte a 65 százalékos készültséget, és a két éve még az összeomlás szélén álló épület és a hozzá tartozó park jövő év első felében érheti el újra eredeti állapotát. A kastély külső megjelenése követi majd az 1800-as évek végi hangulatot, hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd az épületre a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal. A BDPST Zrt. munkatársai nem csak műemlékvédelmi helyreállítást tartották szem előtt, de a komplexum modern funkciókkal történő megtöltésére is odafigyeltek. Így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, valamint a legmodernebb gépészeti megoldások is. A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek.

A tervek szerint úgy az épület, mint az egyedülálló kastélypark előre meghatározott "nyílt napokon", az eredetileg tervezett rekreációs funkció és a vendégek zavarásának elkerülésével nyitva áll majd a látogatók előtt is.

(Forrás: Turizmus Online)