Száguldó filmturizmus

A filmturizmus milliárdos üzlet, amelynek Budapest egyértelműen a haszonélvezője.

Amikor a Lumiere fivérek 1895. december 28-án megtartották Párizsban első nyilvános vetítésüket, valószínűleg nem gondoltak arra, hogy pár évtized múlva nézők millió indulnak útra egy-egy film hatására. A filmturizmus milliárdos üzlet, amelynek Budapest egyértelműen a haszonélvezője.

Dr. Irimiás Anna egyetemi oktató, a filmturizmus kutatója szerint a jelenségnek a történetek és a történetmesélés a kulcsa. Egy magával ragadó sztori új jelentést adhat az egyébként csak „képeslapról” ismert úti célnak. Egy film vagy televíziós sorozat egyedi arculatot varázsol egy már ismert helyszínnek, vagy éppen megismerteti a nézőt új városokkal, tájakkal. Persze sokakat az is motivál, hogy az Instagramra vagy a Facebookra irigylésre méltó képeket tölthetnek fel a nyaralásról, és ehhez megfelelő hátteret biztosítanak a jól ismert filmforgatási helyszínek.

A világ leglátogatottabb filmes úti céljai között a Dél-Koreában forgatott, A palota Ékköve és a Téli Szonáta című sorozatok helyszínei szerepelnek. Kínában és Indiában egyébként is szeretik a nézők saját szemükkel látni azokat a helyszíneket, ahová történetet, szereplőket, jelentést tudnak kötni. Az Egyesült Államokban egész iparág épült erre: a hollywoodi filmgyárak és a hozzájuk tartozó szórakoztató központok, vidámparkok a világ minden tájáról csábítják a filmes kulisszatitkok, élmények iránt vonzódó látogatókat.

Európában az Egyesült Királyság a legnépszerűbb filmturisztikai úti cél. Amikor egy nagy filmes produkció érkezik az országba, a VisitBritain – a brit turisztikai marketingszervezet – előre elkéri a forgatókönyvet és a film moziba kerülésével egyidőben annak témájához kapcsolódó turisztikai marketingkampányt indít. Az Egyesült Királyságban ezen felül a filmekhez kapcsolódó tematikus utak, valamint a filmeket és helyszíneket jól ismerő idegenvezetők várják az érdeklődőket. Európában Izland és Horvátország is előkelő helyet foglal el a filmturisták „vágytérképén” a Trónok harca sorozatnak köszönhetően. A Tripadvisor szerint Dubrovnikban a legnépszerűbbek közé tartozik az a túra, amely a fantasy forgatási helyszíneit járja be.

Nemzetközi összevetésben sincs oka Magyarországnak szégyenkezni a filmes turizmus terén. A gyönyörű helyszínek mellett elismertek a hazai filmes szakemberek, ráadásul a szabályozási környezet is jelentősen segíti az itteni forgatásokat. A több fázisban módosított filmtörvény rengeteg olyan külföldi szuperprodukciót vonzott és vonz Magyarországra, akik korábban Prágába vagy éppen Bécsbe vitték a stábokat. Elmondhatjuk, hogy Európa egyik filmes központja lettünk.

A főváros közigazgatási határán belül a legnépszerűbb forgatási helyszínek: az Andrássy út, a Szabadság tér és környéke, a Bazilika környéke, a Budai Várnegyed, a Margitsziget, a Városliget és környéke. Közkedveltek még gyógyfürdőink, a főváros hídjai, kávéházai és múzeumai.

A sztároknak persze speciális igényeik is vannak. Schulhof Petra, a The Ritz-Carlton, Budapest kommunikációs igazgatója elmondta, hogy egyértelműen érezhető a játék- valamint reklámfilmes forgatócsoportok gyakoribb jelenléte szállodájukban, akiknek a fogadása ugyanakkor sokkal nagyobb diszkréciót igényel a személyzet részéről. A nyilvánosságot nem kerülő sztárok közösségi oldalakra feltöltött képei, videói (lásd Will Smith videóját a Lánchídról vagy Arnold Schwarzenegger bejelentkezését egy fővárosi konditeremből) tovább növelik a magyar főváros népszerűségét a filmturisták körében.

Budapest építészetileg rendkívül sokszínű város, ezért is alkalmas arra, hogy Rómát, Párizst, Berlint vagy éppen Moszkvát jelenítse meg a filmvásznon. Nemcsak a világháborút tudják megidézni múlt századi, golyónyomokkal tarkított épületei, hanem ha kell, futurisztikus filmek helyszíne is lehet.

Érdekes ugyanakkor, hogy Budapest nagyon ritkán játssza el saját magát a filmekben. Van azonban kivétel is! A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ marketing divízióvezetője, Monostori Diána megkeresésünkre elmondta, hogy 2016-ban nálunk forgattak egy nagyszabású bollywoodi produkciót, a Raabta-t. Ebben a filmben Budapest Budapestet alakította. A BFTK együttműködött az itt forgató stábbal, támogatta a munkájukat, cserébe a város rengeteg turistát „kapott” Indiából, mert a film vetítése után a rajongók szerették volna saját szemükkel is megcsodálni a várost. Nem véletlen, hogy 2017-ben 20%-kal nőtt a Budapestre látogató indiaiak száma.

A BTFK más formában is támogatja a filmturizmust. Felkaroltak egy innovatív kezdeményezést, amelyet kiadványaikban és a Budapest kártyával is népszerűsítenek a jövőben. A „Film Destination Budapest” egy ingyenesen alkalmazás, amellyel nyomon követhető a filmesek tevékenysége Budapesten. Ez az első magyar filmes városnéző app mobiltelefonra, amely angol nyelven is elérhető. Az MTA SZTAKI és a Film Destination Budapest kreatív csapat együttes fejlesztéseként készült el. Nemcsak a filmek iránt érdeklődő turistáknak szól, hanem a helyszíneket kereső produkciókat is igyekszik megszólítani. Budapestről hetven helyszín szerepel benne, ráadásul bepillantást nyerhetünk húsz olyan filmbe is, amikor más világvárosok bőrébe bújt a magyar főváros.

Film Destination Budapest kreatív csapata kiadott egy könyvet is. Basa Balázs és Názer Ádám Itt forgott - Főszerepben Budapest című könyve több mint 200 oldalon mutatja be a magyar főváros nemzetközi filmes emlékeit. Tervezik a folytatását angol nyelven, guide formában.

Vezetett alternatív városi sétákon is megismerhetjük a híres budapesti filmes helyszíneket. A magyar turistákat invitálja például nosztalgiázásra a Sétaműhely nevű vállalkozás. „Barangolj a késői Kádár-korszak elit lakótelepén!” – szól a meghívó a honlapjukon. A gazdagréti túra körbevezeti az érdeklődőt a Szomszédok kultikus film helyszínein: a lakótelepen, az iskolában, a focipályán, ahol Vágási Feri rúgta egykor a gólokat, a Muskátli presszóban.

A filmes érdeklődéssel Budapestre érkező turisták egyik választási lehetősége az etyeki Korda Filmpark meglátogatása. Itt az állandó kiállítás mellett interaktív stúdiótúrák, kaszkadőr show, szinkronstúdió és sok egyéb izgalmas program várja őket. Betekinthetnek a kulisszák mögé és kitekinthetnek a stúdió mellett lévő külső forgatási helyszínekre is. A nem mindennapi helyszín esküvőre és csapatépítő tréningre is kibérelhető. A filmparkban megtudhatjuk, mitől gőzölög a kávé a reklámfilmekben, miből van a kóla jégkockája, és hogy fagyi helyett színezett krumplipürét nyalogat a vásznon a színész, hiszen a többször felvett jelenetekben nem olvadhat el ez a kellék sem.

A magyar filmipar legutóbbi nemzetközi sikerei - Saul fia, Mindenki, Testről és lélekről, Napszállta – szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy erősödjön a hazai filmturizmus.

A helyi lakosság számára is fontos lehet a filmturizmus, hiszen nemcsak kellemetlenséget jelent egy, a szomszédban forgatott film, egy forgalomtól lezárt utca, hanem az infrastruktúra, a gazdaság fejlődését, és ennek következményeként szebb lakókörnyezetet, több munkahelyet is teremthet. És ahol jó élni, ahol szeretnek az emberek lakni, oda jó érzés turistaként is megérkezni.

Forrás: www.turizmus.com