Slow Budapest

A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. 

Egy előkarácsonyi ajándékomon keresztül találkoztam ezzel a szimpatikus csapattal és munkájával. Úgy gondoltam, ha még nem ismernétek, veletek is megosztom az ő munkásságukat, céljukat. Érdemes elolvasni a bemutatkozásukat és ellátogatni a honlapjukra. Véleményem szerint szükség van a mai rohanó világban arra, hogy megtanuljunk tudatosan lassítani, hogy ne rohanhasson el minden pillanat, hanem megtanuljuk megélni azokat.

A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. Hiszünk abban, hogy a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Szeretnénk átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt.

„Szeretnénk megállítani az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.”

A Slow Budapest az egyre gyorsuló világ kihívásaival foglalkozó kezdeményezésként jött létre 2012-ben. Az alapító, Krajcsó Nelli, a saját, túlhajszolt életére keresett megoldást, amikor találkozott egy, a nemzetközi slow mozgalomról szóló cikkel, ami hangosan üzente felé, hogy “Lassíts!”. Csapatával a kezdetektől arra keresi a választ, hogyan lehet a fogyasztói társadalomban, az információs túlterheltségben, és egy nagyvárosi környezetben egyensúlyt találni. 2012 óta a Slow Budapest olyan programok, kampányok és művészeti projektek megvalósításán dolgozik, amelyekkel a Slow Life filozófiáját közvetíti, ajánlásokat fogalmaz meg, és gyakorlati kapaszkodókat nyújt a lassú és fenntartható élet kialakítában, több millió ember számára.

Szeretnénk átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt, de ahhoz meg kell azt ismerni és el kell fogadni. Fontosnak tartjuk a tudatos stresszmentesítést, az önsimereti munkát, a jelenlét gyakorlását, és a jó rutinok kialakítását. Nem értékeljük alul a kis lépéseket, nem hiszünk a csodareceptekben és nem dobálózunk életből kiragadott, magas szavakkal, kerüljük az ezotériát. Mi a folyamatban, a fenntartható változásban, a gyakorlati tudásban és a folyamatos önreflexióban hiszünk.

A lassítással a világon egyedülálló módon foglalkozunk, és minden programunk önálló fejlesztés eredménye. Munkánkban az egzisztenciális pszichológia, a pozitív pszichológia, az egészségpszichológia, a környezet- és a szociálpszichológia tudományára építkezünk, inspirációul az egyszerűség, a fenntarthatóság, a Do-It-Yourself szemléletmód és a művészeti tevékenységek szolgálnak számunkra. Szakmai programjainkon mindfulness, coaching- és tréningmódszereket, és művészetterápiás eszközöket alkalmazunk.

Az elmúlt években több mint 50 önkéntes és szakember, és legalább ugyanennyi partnerszervezet segítette a munkánkat. Egy elméleti és gyakorlati tudástár, egy biztonságos hely, élmény és inspiráció, és szakmai segítség szeretnénk lenni a követőink számára.

Slow Budapest