Projekt az ételhulladék csökkentésére a turizmusban

A máltai kezdeményezés az Európai Unió Life Foster programjának része.

A máltai kezdeményezés az Európai Unió Life Foster programjának része.

A máltai Institute of Tourism Studies (ITS) vállalati szolgáltatások igazgatója, Claire Briffa hároméves projektet indított az élelmiszerpazarlás megfékezésére a vendéglátásban - olvasható a travelwirenews.com-on.

A Malta Business Bureau (MBB) és az ITS együttműködésében a szakemberek szemináriumokat tartanak a hulladékgazdálkodásról, és oktatják a megoldásokra a séfeket, a konyhai, valamint az éttermi személyzetet. A workshopok célközönsége az éttermek tulajdonosi köre is.

A projekt csúcspontja az élelmiszer-hulladék „hackathon” lesz

„A projekt főleg az oktatásra és a megelőzésre összpontosít” – mondta Claire Briffa. Az ITS megkeresi azokat az olasz oktatókat, akik a legjobbak az élelmiszer-hulladékgazdálkodásban, akik az élelmiszerpazarlás megszüntetésének módszereit tudják oktatni. A projekt csúcspontja az élelmiszer-hulladék „hackathon” lesz az utolsó évben, ahol három ITS-diák versenyez a többi partnerország diákjaival a leginkább élelmiszer-hatékony menü kialakításában és főzésében.

Abban bíznak, hogy ezzel hozzájárulnak Málta legnagyobb gazdasági ágazatának, a vendéglátóiparnak a fejlődéséhez is - tette hozzá az MBB elnöke, Simon De Cesare.

Az Európai Unióban 2012-ben 88 millió tonnára, vagyis fejenként 173 kilogrammra becsülték az élelmiszerpazarlást. A vendéglátásban keletkezik ennek körülbelül a 12 százaléka, ami 10,5 millió tonna évente, és ebbe beletartozik a feldolgozás során keletkezett és az étkezés után maradt hulladék is. Az uniós program azt tűzte ki, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkenjen a teljes élelmiszerhulladék, 2030-ra pedig a felére.

Forrás: turizmus.com