Négy év múlva nyílhat meg az első űrszálloda

Nem először indul ilyen projekt, így egyelőre csak bízni lehet a sikerében.

Nem először indul ilyen projekt, így egyelőre csak bízni lehet a sikerében.

Habár tehetős emberek már „vásároltak jegyet”, hogy kijuthassanak az űrbe, illetve vendégeskedjenek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), az űrturizmus iparágként egyelőre csak ígéret. Meglehet azonban, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog, ugyanis korábban az űrkutatásban dolgozó szakemberek houstoni központtal létrehoztak egy vállalkozást Orion Span néven, és nemrég bejelentették, hogy 2022-ben meg kívánják nyitni a világ első űrbéli luxusszállodáját.

Az Aurora Station nevet kapott „hotel”, vagyis űrállomás kezdetben csak egyetlen nagyobb modulból áll majd, bővítését későbbre tervezik, és a kétfős személyzeten kívül négy fizető vendéget tud fogadni, a turnusokat pedig egyelőre 12 naposban határozták meg. Az állomáson két kétszemélyes „szoba” lesz, és a szolgáltatást igénybe venni szándékozóknak három hónapos felkészítő tanfolyamon kell részt venniük.

A jelenlegi tervek szerint 9,5 millió dollárt kell majd fizetni az űrbéli vakációért, bár a vállalatnál reménykednek abban, hogy az üzlet beindulása és a fejlesztések után ezt jelentősen lehet majd mérsékelni. A vállalt vezetője szerint az állomás bővítése után akár bérelhető lakásokat is ki tudnak alakítani. Az előfoglalás már nyitott, 80 ezer dollárért lehet feliratkozni – ezt az összeget az ígéret szerint visszafizetik, ha az ügyfél időközben meggondolja magát, illetve ha a szervezők nem tudják tartani a 2022-es céldátumot.

A terveket egyelőre sokan fogadják szkepticizmussal, ugyanis nem az Orion Span az első vállalkozás, mely belevág az űrturizmusba, ám a nagy érdeklődés ellenére még egy sem valósította meg a projektet.

Forrás: itcafe.hu