Múzeumok Őszi Fesztiválja

Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Az idei rendezvénysorozat a 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal: „Szenzációs örökségünk!”, arra kívánja ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében.  Hiszen a múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezik. A közönség- és szakmai programok idén tizenegy tematika köré csoportosulnak. A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a tizenévesek, a pedagógusok, a diákok, és legfőképpen a családok.

Ízelítő a programkínálatból:

-           A Múzeumi szünetelő az elmúlt évek jól bevált gyakorlata szerint, hasznos és aktív időtöltést kínál a családoknak, diákoknak. A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusoknak szól, az Óvodapedagógusok Napja az óvodapedagógusoknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

-           Az Irodalmi találkozások a múzeumban című új fesztiváltematika keretében a múzeumok az irodalommal újszerű kölcsönhatásba lépve kínálnak érdekes programokat. Nagyon népszerű a Pincétől a padlásig tematika, az ehhez kapcsolódó programokon a múzeumi kulisszák mögé lehet majd bepillantani.

-           Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, hogy még inkább ráirányítsák önmagukra a figyelmet. Csere- vagy vándorkiállítások szervezésével, közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket.

-           Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá a Mesterek és alkotók c. programok és kiállítások jóvoltából, és kortárs alkotók műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők. Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák, irodalmi emléktúrák várják a vállalkozó szelleműeket a „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!” tematika keretében.

A programokról bővebben>> www.oszifesztival.hu