Művésztelep költözött a noszvaji barlanglakásokba

Noszvajon a szegények helyét a gazdag fantáziájú, kreatív elmék vették birtokba, és egy romantikus, különös hangulatú helyet varázsoltak belőle. Ez a Pocem.

Noszvajon a szegények helyét a gazdag fantáziájú, kreatív elmék vették birtokba, és egy romantikus, különös hangulatú helyet varázsoltak belőle. Ez a Pocem.

Az Egertől 10 kilométerre található, mára romantikus hellyé alakult barlangokban pár emberöltővel ezelőtt még a szegények húzták meg magukat. Az Eger-Miskolc környéki hegyekben a 19. század elejétől telepedtek meg az elszegényedő családok, akik a könnyen megmunkálható riolittufából vájták ki lakásaikat, és innen jártak dolgozni, az asszonyok itt művelték a földet, és tartottak a barlangokban jószágokat is.

Eger környékén két híres telep is volt, az egerszalóki barlanglakásokból skanzent alakítottak ki, a Noszvaj mellettieket pedig művészek vették birtokba és alkotótelepet hoztak létre.

Az új korszakot a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület hozta el a 20. század utolsó éveiben, 1997-ben. A Pécsett végzett szobrászok és képzőművészek belelátták mindazt, ami mára vált az akkor elhagyatott, elhanyagolt helyiségekbe. Megtisztították, átalakították úgy, hogy ma már egy romantikus, érdekes hellyé vált a korábban elkoszosodott, sokszor sötét tér.

A helyet ma már új névvel emlegetik: a Pocem, mely a ’pod zemlja’ (jelentése: földalatti) szláv eredetű kifejezésből származik.

Sokféle művész megfordult már a farkaskői táborban: szobrász, zenész, festő, iparművész, kézművesek (az üvegművességtől a nemezelésig, a vesszőfonástól a kerámiáig), sőt tájépítészek is. Mindannyian hozzátettek valamit a térhez, akár annak alakításával, akár a benne készített alkotásokkal.

A meghívásos szimpóziumokra érkeztek már Japánból, Indonéziából is. A „barlangokban” kialakítottak üveghutát és kemencéket is, hogy az üvegművesek, keramikusok is tudjanak dolgozni a táborban.

Ha a Bükk környékén járunk érdemes ellátogatni az egerszalóki saknzenbe vagy a noszvaji művésztelepre, mindkettő élménygazdag kirándulást biztosít az utazók számára.

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu