Megnyílt a szenzációs Pompeji kiállítás

A Közép-Európában elsőként Szegeden bemutatott kiállításnak Gorsium ad otthont “Pompei  – Élet és halál a Vezúv árnyékában” címmel. 

A Közép-Európában elsőként Szegeden bemutatott kiállításnak Gorsium ad otthont “Pompei  – Élet és halál a Vezúv árnyékában” címmel.  A fantasztikus leletanyagot bemutató tárlat augusztus 20-ig tekinthető meg az ország legnagyobb régészeti parkjában.

A kiállítás felbecsülhetetlen építészeti és képzőművészeti értékeket tár fel a római birodalom korából. A nápolyi múzeumból érkező műtárgyak megelevenítik az egykori város életét a gladiátoroktól kezdve a politikán, a mindennapokon, a kereskedelmen, az erotikán át egészen a 79-es katasztrófáig, amikor is a Vezúv kitörése miatt teljes egészében elpusztult Pompei városa. A  város néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

Már a látogatóközpontba való belépéskor az ókorba kerül az érkező: egy film segítségével tehet virtuális sétát Pompeji utcáin. A kiállítótérben egy hatalmas, több mint két méter magas, márvány Poszeidon szobor fogadja a látogatót, egy oldalán a magánszférát, a másik oldalon a közéletet mutatja be a tárlat. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhetjük a fürdőéletet, a színházakat, a gladiátorok világát, az ókori bordélyházak működésébe is bepillantást nyerhetünk és a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon.

Még több információ ITT: