Mariborsko Pohorje, a legnagyobb sícentrum Szlovéniában

Turisztikai gyöngyszem, amit még nem özönlöttek el a tömegek!

Maribor tökéletesen alkalmas a decemberi vidámságok és a havas tájon eltöltött kellemes órák ötvözésére. Tudta, hogy a stájerok valójában egy városi sípályán síelnek és szórakozhatnak telente? A városközpontból a Pohorje tövéhez, ahol a gondola alsó állomása található, városi buszjáratokkal is eljuthat mindössze 10 perc alatt.

Természetesen a Pohorjén még számos más sportolási lehetőség is várja, nemcsak síelni lehet: a pályákon snowboardozhat, szánkózhat és hókutyával is közlekedhet. Sífutás közben felfedezheti a panorámát (az Arehon 36 km hosszú különféle nehézségű fokozatú pályák vannak) és hócipővel (kereplyével) is bejárhatja a hegyoldalt. Télen, bizonyos napokon egyes lejtőkön éjszaka is le lehet ereszkedni szánkóval, vagy hókutyán a kivilágított pályán. A téli sportok szerelmesei nem hagyhatják ki a tél legnevezetesebb rendezvényét sem a Pohorjén az Arany Róka, női sílesikló világkupát, amely 2019 február 1-jén és 2-án többezer látogatót vonz ide a hely lábánál található Hóstadionba.

Maribor elbűvölő város, középkorba visszanyúló kulturális-történelmi múlttal. Európa Kulturális Fővárosa volt 2012-ben, melyet nem utolsó sorban köszönhet vidám, közvetlen hangulatának, lakosai vendégszeretetének. A város évente számos kulturális-, szórakoztató- és sportrendezvénynek ad otthont. Fesztiválokban is bővelkedik, úgy mint a Lent Fesztivál, a bor- és konyhaművészeti Öreg Szőlő Fesztivál, a Borštnik Színházi Fesztivál, az Aranyróka Sí-műlesikló Világkupa.

A várost szőlőtőkékkel borított lankák és a zöldellő Pohorje öleli körül, amelyet túra- és kerékpárútvonalak hálóznak be, és a városon keresztül kanyarog a Dráva folyó, amelyen hagyományos tutajjal is közlekedhet. Itt megízlelheti az igazi helyi ételeket, az egészséges ivóvizet, a kellemes klímát és a természet energetizáló hatását. Kellemes wellness programok várják a kikapcsolódni vágyókat, míg az üzleti céllal ideérkező látogatók számára kiváló minőségű kongresszusi szolgáltatásokat kínál.

Ha már Mariborban járunk érdemes meglátogatni a város egyik legrégebbi lakosát, és Guinness rekorder büszkeségét, az Öreg Szőlőt. A kékbársony szőlőfajta egy tőkéje több mint 400 éve él a város egyik házának tövében. Ugyan sokat megélt, mégis, terméséből a mai napig évente átlagosan 50 kg szőlőt is szüretelnek, melynek nedűjéből értékes protokoll ajándékot készíttet a város.

Az Öreg Szőlő Házánál meghallgathatja a szlovéniai stájerországi borászok rendkívüli történeteit, ízletes boraikkal pedig számos rendezvényen közelebbről is megismerkedhet.

Könnyen találni jó vendéglőt, éttermet, falusi turizmusi portát, vagy akár népszerű borászok borospincéjére is lelhetünk, ahol nemcsak a felszolgált kulináris mesterművekkel kényeztetik a vendéget, hanem a híres stájer vendégszeretetet is élvezhetjük. Bejárhatja a Maribori Borutat és a Maribori Kulináris Utat  - amelyeken járva a belvárosában található hét vendéglátóhely felkeresése valódi élményt nyújt a városba látogatónak, anélkül, hogy túl mélyen a zsebébe kellene nyúlnia.

További információ Mariborról és a desztinációról:

TIC Maribor
Partizanska cesta 6 A, 2000 Maribor
E: tic@maribor.si
I: www.maribor-pohorje.si
FB: Visit Maribor
Instagram: Visit Maribor
Mobil applikáció Mariborral való ismerkedéshez, önállóan: Visit Maribor (Google Store-ban és App Store-ban)