Látogatóközpont épült a tatabányai Turul-szobornál

Hétszázmillió forintba került a repülni készülő turul madárra emlékeztető épület.

A tatabányai Turul-szobor közelében megnyílt a Gerecse Kapuja elnevezésű látogatóközpont, amelyben étterem, az emlékmű történetét bemutató interaktív kiállítás és ajándékbolt kapott helyet.

A közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A létesítmény organikus formájával illeszkedik a tájba, az épület díszítésére a Gerecse kőbányáiban fejtett anyagot használtak. Az ötszáz négyzetméteres turisztikai látogatóközpont a meglévő parkoló kilátó felőli végében épült fel. A fejlesztés során felújították az emlékmű körüli parkerdő padjait és asztalait, valamint több turisztikai látványosságot alakítottak ki. Az épület kapuzata két, közel szimmetrikus félre osztja a látogatóközpontot, ahonnan sétautak indulnak a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé, a tanösvényhez, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

A hétszáz millió forintos beruházásra az önkormányzat a Területi Operatív Program pályázatán keresztül 514 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert.

(Forrás: turizmus,com)