Íróasztal-betegség – érdemes komolyan venni

Fájó derék, görcsös tartás, zsibbadó vállak. Mindenki jól ismeri a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmakat, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a ge...

Íróasztal betegségFájó derék, görcsös tartás, zsibbadó vállak. Mindenki jól ismeri a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmakat, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet.

A problémára több megoldás is létezik. Fontos a jó kialakítású szék beszerzése, de érdemes speciális eszközökkel is próbálkozni. A sokak által kedvelt ergonómiai ülőpárna segíti az aktív ülést, és a gerincet viszonylag a legkisebb terhelésnek teszi ki. Ebben a helyzetben ideális egyensúly alakulhat ki a hát- és hasizmok működése között, ami az aktív ülést a legkisebb izommunkával tudja biztosítani. Egyre többen használják a gimnasztikai labdákat, amelyek helyettesíthetnek széket. Az ülőlabdán csak helyes testtartással lehet ülni, hanyag tartás esetén labilis, az egyensúlyi helyzet keresése közben dolgoznak a has, hát, medence izmok, a levegő töltet tehermentesíti a gerincoszlopot.

Nemcsak arra kell figyelni, mire ülünk, hanem arra is, hogyan

A helyes testtartás rendkívül fontos, ugyanakkor hiába ülünk egyenesen, ha mindeközben keresztezzük lábainkat. Elsősorban a medence környékén jelentkező fájdalommal kell hosszú távon számolnia annak, aki tartja ezt a rossz szokást. Bármennyire is kényelmesnek tűnik, érdemes a keresztezett lábak helyett más pozíciót választani.

Nagyon fontos az is, hogy óránként egyszer mozgassuk át a testünket, ellazítva izmainkat. Álljunk fel a székből és nyújtózkodjunk nagyokat! Végezzünk apró fejkörzést, mozgassuk át a derekat, majd a csípőt. Végül jöhet a homorítás és domborítás. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez az egyszerű mozdulatsor, mégis sokkal jobban érezhetjük magunkat tőle.

Mozogjon munka közben is!

A rendszeres sportolásra nem mindenkinek van módja, legalább néhány perces intenzív testgyakorlásra azonban életkortól és aktivitástól függetlenül mindenkinek szüksége van. Ebből a szempontból az egyik legnehezebb helyzetben lévő csoportot a napi 8 vagy több órán át irodai munkát végzők alkotják, akik azonban jó, ha tisztában vannak azzal, hogy amennyiben a testgyakorlásra munka közben is sort tudnak keríteni, az a munkahelyi teljesítményünkre nézve is azonnali pozitív hatásokkal járhat.

Végül, de nem utolsó sorban ma már korszerű módszerek és gerincerősítő kúrák segítenek a problémák kezelésében, megelőzésében. Ezek segítségével nemcsak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is növelni tudjuk, ráadásul megszüntetik a kellemetlen tüneteket, és a gerincből kisugárzó fájdalmat. Érdemes végignézni a gyógyfürdők kínálatát és kiválasztani a megfelelő kezeléseket.

Forrás: termalfurdo.hu