Érdemes étcsokoládét enni

Az étcsokoládé nagyszerű tápanyag a bélben élő jótékony hatású baktériumoknak, amelyek így olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket állítanak elő, amelyek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

Az étcsokoládé nagyszerű tápanyag a bélben élő jótékony hatású baktériumoknak, amelyek így olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket állítanak elő, amelyek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak isteni csemege, de az egészségünkre is jó hatással van - ezt már több kutatás is bizonyította -, mert a benne lévő, flavanoloknak nevezett antioxidánsok védik a sejtjeinket. A legújabb kutatás szerint azonban a csokoládé a bélben található baktériumflórán keresztül is befolyásolja a szervezetünk működését.

A Louisiana State University szakemberei megállapították, hogy a bélflóra „jó” baktériumai számára a csokoládé nagyszerű tápanyag, melyből a baktériumok nagy mennyiségben képesek gyulladáscsökkentő vegyületeket előállítani. „A csokoládéban, pontosabban a kakaóban két olyan anyag is található az élelmi rostok mellett, melyeket a bélben található baktériumok fermentálnak, vagyis kisebb, jobban felszívódó molekulákra bontanak fel. Ezek az anyagok a catechin és az epicatechin nevet viselik” - mondta dr. John Finley, a kutatás vezetője.

„A csokoládé éppen ezért természetes prebiotikumként működik, vagyis a fogyasztása hozzájárul a baktériumflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Ráadásul a baktériumok által előállított végtermék gyulladáscsökkentő hatású, és különösen jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A csokoládé fogyasztásának van még egy előnye: a jótékony hatású baktériumok elszaporodnak és kiszorítják azokat a nem kívánt baktériumokat, melyek betegségeket vagy diszkomfort-érzést, hasfájást, puffadást okoznak."

Dr. Finley azt tanácsolja, hogy az étcsokoládét fogyasszuk antioxidánsokban gazdag gyümölcsökkel (például gránátalmával vagy áfonyával), hogy a kedvező hatásokat maximalizálhassuk.

Forrás: HáziPatika.com