Egyedülálló kódexkiállítás nyílt a budai várban

A Corvina könyvtár budai műhelye címmel megnyílt tárlat Mátyás király messze földön is híres corvináit, a budai műhely páratlan alkotásait mutatja be.

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár új kiállítása. A Corvina könyvtár budai műhelye címmel megnyílt tárlat Mátyás király messze földön is híres corvináit, a budai műhely páratlan alkotásait mutatja be.

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezik hazai gyűjteményekből, New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ különböző pontjairól a Széchényi Könyvtárba. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható Magyarországon.

A kiállítás Hunyadi Mátyás könyvtárának egy eddig rejtett, kevésbé hangsúlyozott oldalát kívánja feltárni. Az Itáliából megrendelt kódexek mellett a budai királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. Hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető.

A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.

Igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozik a kiállításon.

A műhely működésének magas színvonalát jelzi továbbá, hogy különleges, eddig egyöntetűen itáliainak tartott kódexekről derült ki a budai eredet.

A számos interaktív elemmel is ellátott kiállítás 2019. február 9-ig lesz látható, a tárlathoz kapcsolódva az OSZK számos kísérőprogrammal is vár.

Corvina-kiállítás

Megtekinthető: 2018. november 6. és 2019. február 9.

keddtől-szombatig: 9:00-18:00

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota „F” épület

Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.

A kiállítás alkalmával megnyílik a megújult Corvina honlap is, a Bibliotheca Corvina Virtualis, amelyen digitális formában valamennyi Magyarországon őrzött corvina megtekinthető!

További információ>> 

Forrás: www.oszk.hu