A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjei

A klasszikus zene „Oscárját”, a Graomophone-díjat kétszer is elnyerő Budapesti Fesztiválzenekar idén is bizonyítani fogja, hogy helye van a világ tíz legjobb zenekara között. 

A klasszikus zene „Oscárját”, a Graomophone-díjat kétszer is elnyerő Budapesti Fesztiválzenekar idén is bizonyítani fogja, hogy helye van a világ tíz legjobb zenekara között. A zenekar Fischer Iván vezetésével a 2016/17-es évadra egy bőséges és változatos programot állított össze. A közönségnek lehetősége lesz eljutni a párizsi Montmarte bohém művészvilágába, meghallgatni egy vérbeli orosz programot, vagy éppen engedni a mámorító barokk muzsika csábításának.

A Fesztiválzenekar a 2016-17-es évadot is a Müpával közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal indítja szeptemberben, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll. Az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándulunk Henri Dutilleux kedvéért.

Budapesti Fesztiválzenekar szimfonikus zenekari hangversenyeinek leggyakrabban a Művészetek Palotája és a Zeneakadémia ad otthont, ahol az elkövetkező évadban 44 alkalommal lép fel. A zenekar nagy népszerűségnek örvendő hazai koncertsorozatain számos, a világban ünnepelt művész, többek között Dmitrij Kitajenko, Richard Goode, Leonidas Kavakos, Paavo Järvi, Ökrös Oszkár, Robin Ticciati, Ilan Volkov működik közre.

A nagyzenekari koncerteket további két új sorozat egészít ki a következő szezonban. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. A három bemutatkozó karmester Dubóczky Gergely, az ausztrál Vladimir Fanshil és a francia Victor Aviat.

A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében a muzsikusok korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is. A Fesztiválzenekar barokk együttese szintén többször fellép az évad során Midori Seiler hegedűművész és Hervé Niquet koncertmester közreműködésével.