25. Jubileumi Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Augusztus 4-ig tart a 25. Jubileumi Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amelynek keretében összesen tíz koncertre várják a nagyérdeműt Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyére.

Augusztus 4-ig tart a 25. Jubileumi Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amelynek keretében összesen tíz koncertre várják a nagyérdeműt Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyére, a Vajdahunyadvárba. Az idén negyed évszázados jubileumát ünneplő rendezvénysorozat egy valódi reneszánsz udvarba invitálja a zenekedvelő közönséget. 

A komolyzene szerelmeseit júliusban a MÁV Szimfonikus Zenekar „Beethoven estje”, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar „Barokk estje”, a Mendelssohn Kamarazenekar „Szerenád estje", illetve augusztus 1-jén a Budapesti Vonósok előadása várja. Az idei felhozatal igazi gyöngyszemeket is tartogat: a magyar származású világsztár Roby Lakatos ezúttal a hazai közönségnek mutatja be a hegedűművészet határtalanságát. A virtuóz művész produkciójában a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika keveredik egyedi, formabontó módon. A zenei csemegék között szerepel Orosz Zoltán és Borbély Mihály koncertje, harmonika és fúvós hangszerek találkozása. Zenéjükben a jazz, a világzene, az argentin tangó és a balkán muzsika egészen különleges, új értelmezést nyer. A repertoárból természetesen nem hiányozhat hazánk egyik legsikeresebb zenei produkciója, a Budapest Bár sem - a közreműködők sorában többek között Kiss Tiborral és Mező Misivel. Július 25-én szívet melengető filmslágerek, kuplék, táncdalok és egyéb híres nóták feldolgozását élvezhetjük mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében.

A könnyedebb műfajok kedvelőiről se feledkeztek meg a szervezők; július 28-án Polyák Lilla és Wolf Kati előadásában a legnagyobb világslágerek csendülnek fel ebben az egyedülálló környezetben. Végül, de nem utolsósorban a fesztivál záróakkordja a 100 Tagú Cigányzenekar estje lesz.

A Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál különlegessége még, hogy a koncertek alkalmával a közönség számára megnyitják az egyébként nem látogatható román kori kerengőt.